Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jak si žil slavný principál Kludský

Jak si žil slavný principál Kludský
Původní novobarokní ložnice | zdroj: Profimedia

V době jeho největší slávy vystupovalo v Cirkuse Kludský až 700 zvířat a do šapitó se vešlo až deset tisíc diváků. Přesun z místa na místo znamenal vypravit více než dvě stovky vagonů a maringotek. Jedna z nich byla naprosto unikátní – ta principála Karla Kludského.

Principál ve své době jednoho z nejznámějších a největších cirkusů v Evropě si uměl života na cestách užívat i bez pevného zázemí. Jeho maringotka, či spíš luxusní salonní vůz z roku 1926 jsou toho důkazem. A to přesto, že "firmu" od svého otce s bratrem Rudolfem převzali těsně před krizí a ve 30. letech museli část obřího ansámblu rozprodat.

Deset tun vážící maringotka je vlastně luxusně zařízený byt s pěti místnostmi a nechybí ani výsuvná terasa. "Je to světový unikát. Měří téměř deset metrů a je v ní pět místností – koupelna, ložnice, obývák, předpokoj a kuchyň. Do předpokoje se vchází výsuvnou terasou," řekl Českému rozhlasu historik Michal Bečvář.

Přestože je maringotka po čtyřiceti letech chátrání na zahradě soukromého majitele hlavně navenek v notně zanedbaném stavu, uvnitř skrývá poklad v podobě původního novobarokního nábytku a vybavení! Nachází se v ní původní ložnice, knihovny s knihami, ale i piano.

Ve své maringotce postavené ve Vinařicích Kludský i dožil, protože po zabavení vily komunisty se odmítl přestěhovat do přiděleného domu. 

Před více než deseti lety chtělo principálův vůz koupit a zachránit Národní muzeum, majitel, který ho v roce 1980 koupil od Berousků, však tenkrát odmítl. Nyní změnil názor a za 600 tisíc korun historický unikát prodal městu Jirkov, které je s Karlem Kludským spjato. Město nyní bude muset vůz nechat zrekonstruovat a následně rozhodne, kam s ním. Přímo se nabízí umístění vedle Kludského vily…

Zdroje:
Vlastní, Český rozhlas