Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Komentář: Jak Sobotka čistí a upevňuje moc v sociální demokracii

Komentář: Jak Sobotka čistí a upevňuje moc v sociální demokracii
Bohuslav Sobotka | zdroj: Profimedia

Zásahy předsednictva ČSSD do kandidátek pro říjnové volby, především vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z té jihočeské, svědčí o tom, že předseda Bohuslav Sobotka drží svoji stranu pevně v rukou a troufá si i na manévry, kterou nejsou zcela bez rizika.

Předsednictvo České strany sociálně demokratické v pátek schválilo sněmovní kandidátky v šesti zbývajících krajích. O ostatních osmi vedení ČSSD rozhodlo už v dubnu. Předsednictvo sociální demokracie do podoby kandidátních listin zasáhlo v Jihočeském, Moravskoslezském kraji a také v Praze.

Změny jsou sice drobné, ale pro budoucnost ČSSD významné, což se může projevit už po říjnových parlamentních volbách. Upravují totiž poměr sil ve straně a zároveň vypovídají mnohé o záměrech šéfa sociální demokracie.

V Jihočeském kraji předsednictvo ČSSD vyškrtlo z posledního 22. místa kandidátní listiny předsedu Krajského výkonného výboru Jihočeského kraje a bývalého jihočeského hejtmana Zimolu. Pro zajímavost připomeňme, že předsednictvo sociální demokracie má celkem 33 členů a jedním z nich je také Zimola.

Z kandidátky Moravskoslezského kraje předsednictvo vyhodilo poslance a jednoho z hybatelů sporů, které v uplynulých měsících zmítaly ostravskou sociální demokracií, Adama Rykalu a také předsedkyni ostravské organizace Janu Vajdíkovou, jež v této funkci právě následkem otřesů ve zdejší ČSSD vystřídala bývalého náměstka ostravského primátora Lumíra Palyzu.

V Praze pak širší vedení ČSSD přesunulo náměstkyni ministra zdravotnictví a do březnového sjezdu místopředsedkyni strany Lenku Tesku Arnoštovou z pátého místa na kandidátní listině na místo třetí, tedy z nevolitelného místa na volitelné. V minulých sněmovních volbách získali sociální demokraté v Praze celkem čtyři poslanecké mandáty, letos jich ale bude s největší pravděpodobností méně.

Neústupný Sobotka 

S nejbouřlivější reakcí se setkalo vyjmutí Zimoly z jihočeské kandidátní listiny. Tamní krajský výkonný výbor v nepřítomnosti svého předsedy, který byl zrovna na zahraniční cestě, s tím vyjádřil nesouhlas. Trvá na původní podobě kandidátky a požaduje konání rozhodčího řízení, které by o sporu rozhodlo.

Sobotka to ale odmítá, za vyškrtnutím Zimoly kvůli jeho kauze s chatou, kterou pro něho stavěl předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha, si stojí a Jihočechům vzkázal: "Věřím, že jihočeská krajská organizace bude respektovat rozhodnutí Předsednictva ČSSD a že se nyní bude věnovat přípravě primárních voleb a následně přípravě volební kampaně ČSSD v regionu."

Roztržka mezi jihočeskou organizací a šéfem strany může ještě gradovat. Mimo jiné hrozí i to, že z kandidátní listiny odstoupí více lidí a kandidátka se tak de facto rozpadne, což může výrazně poznamenat volební výsledek v kraji.

Spojenci a nepřátelé 

To vše se děje za situace, kdy kandidátní listiny sice už schválilo předsednictvo ČSSD, ale ještě o nich v primárních volbách musí hlasovat členové a členky sociální demokracie v jednotlivých krajích. V Jihočeském kraji to má být pomocí korespondenčního hlasování a v Moravskoslezském kraji a v Praze ve volebních místnostech 2. a 3. června.

V Praze se má také rozhodnout o tom, zda bude lídrem kandidátky ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík či náměstek primátorky Petr Dolínek. Původně měl být jedničkou Ludvík, ale svého místa v čele kandidátky se rozhodl vzdát, když krajská konference jeho náměstkyni Lenku Tesku Arnoštovou umístila až na pátou příčku místo druhé. Posun Arnoštové na kandidátce je tak vstřícným krokem i vůči němu.

Změny na kandidátních listinách v každém případě sledují určitou logiku a Sobotka na nich zjevně trvá. V případě Zimoly a Rykaly jde o krok, který si vedení ČSSD navenek snadno obhájí. Rykala je kontroverzní postava, která je spojená s hromadným vylučováním členů z ostravské sociální demokracie. Zimola má zase svou kauzu, která ho donutila odstoupit z pozice hejtmana.

Odstranění obou politiků z kandidátek ale můžeme vnímat i jako součást přetlačované uvnitř ČSSD. Rykala je rivalem předsedy sociální demokracie v Moravskoslezském kraji Miroslava Nováka, který je Sobotkovým spojencem, a Zimola je pro změnu potenciálním soupeřem Sobotky.

Větším problémem může být pro šéfa sociálních demokratů právě vyškrtnutí bývalého hejtmana Zimoly, který už dříve uvedl, že by vnímal jako hazard vyřazení svého jména z kandidátky.

Je pravda, že pokud by sebou šéf jihočeské sociální demokracie strhl další kandidáty a ČSSD v kraji nakonec propadla, mohl by toho Zimola a další Sobotkovi odpůrci využít. Pro sociální demokraty jde totiž o jeden z klíčových regionů - v loňských krajských volbách pod vedením Zimoly v Jihočeském kraji dosáhli nejlepšího volebního výsledku.

Mezi čistkou a očistou  

Na druhou stranu Sobotka má v současné době stranicky velmi silné postavení, což ale zřejmě nebude platit po říjnových volbách. Proto je logické, že předseda ČSSD současnou situaci využívá k tomu, aby sociální demokracii jednak očistil, ale také upevnil svou pozici a zbavil se těch, kteří by ho mohli po volbách ohrozit. 

Pokud se rozhlédneme po lídrech kandidátek ČSSD v jednotlivých krajích, nenajdeme tam nikoho, u koho by bylo představitelné, že by z pozice člověka, který by dosáhl dobrého volebního výsledku ve svém kraji, mohl po volbách proti Bohuslavu Sobotkovi vystoupit a pokusit se ho sesadit.

Jan Hamáček, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Chvojka či Jan Birke takovými lidmi nejsou. Nikdo takový není ani v užším vedení strany, tak jak bylo zvoleno na březnovém sjezdu ČSSD v Brně. A tak se nedá ubránit dojmu, že se Sobotka systematicky připravuje na povolební období. 

Zatím se skutečně nezdá, bez ohledu na výsledky voleb, že by měl Sobotka v sociální demokracii nějakou vážnou konkurenci. To sice neznamená, že se nikdo neobjeví ani na podzim, ale vzhledem k odhodlaným a neústupným krokům Bohuslava Sobotky se klidně může stát, že předseda ČSSD svou pozici včele sociálních demokratů ustojí i poté, co jeho strana případně skončí v opozici.

Zdroje:
Vlastní