Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak to vypadá po nejsilnějším zemětřesení za 140 let

Jak to vypadá po nejsilnějším zemětřesení za 140 let
Záhřeb v neděli zasáhlo zemětřesení o síle minimálně 5,3 stupně | zdroj: Profimedia

Tento víkend rozhodně nebyl pro chorvatský Záhřeb tím nejlepším. Krom všeobecného napětí a nejrůznějších omezení kvůli pandemii koronaviru se hlavní město Chorvatska musí vypořádat i s následky zemětřesení. Podívejte se, jakou paseku po sobě zanechala přírodní katastrofa.

Na jednu stranu není bezpečné vycházet ven - kvůli zvýšení rizika nákazy virem COVID-19. Na druhou stranu není bezpečné ani zůstávat v budovách - kvůli zemětřesení a jeho následkům.

Takovéto perné chvíle mezi "kladivem a kovadlinou" zažili někteří Chorvati ze Záhřebu, který přírodní katastrofa postihla v neděli 22. března. Podívejte se, jak vypadají následky otřesů. 

Epicentrum zemětřesení, které na chorvatskou metropoli udeřilo v ranních hodinách, se nacházelo jen pár kilometrů na sever od města. Americká agentura USGS naměřila 5,4 magnituda, evropští seismologové mají údaj o desetinu stupně nižší. 

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović vyzval občany, aby i přes chaos kolem zemětřesení nezapomínali na opatření kvůli epidemii koronaviru a drželi si od ostatních lidí bezpečný odstup.

Zemětřesení trvalo přibližně deset sekund, naštěstí si ale nevyžádalo žádné lidské oběti. Zraněných je údajně sedmnáct, z toho jeden v těžkém stavu.

Poškozená je řada budov včetně místní historické katedrály Nanebevzetí Panny Marie, svatého Štěpána a svatého Ladislava - té se během katastrofy odlomila například špice jedné z jejích věží.

Zagreb_Cathedral_interior_1880 Velké zemětřesení v Záhřebu v roce 1880 | zdroj: Wikipedia

Jde o nejsilnější zemětřesení za posledních 140 let. V roce 1880 zasáhlo Zábřeh velké zemětřesení 9. listopadu opět v ranních hodinách. Síla tehdy byla 6,3 stupně. Mnoho budov bylo tehdy nenávratně zničeno. Po katastrofě zároveň nastal velký odsun obyvatel, kteří se raději přestěhovali do jiných měst. Tento otřes je dodnes považován za vůbec největší v Chorvatsku. 

Zdroje:
Vlastní