Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Jak vypadají nejdrsnější vojenské výcviky na světě

Jak vypadají nejdrsnější vojenské výcviky na světě
Těžko na bojišti, lehko na cvičišti. Některé armády si toto pořekadlo vyložily celkem svévolně | zdroj: Profimedia

Heslem "tvrdě na cvičišti, lehce na bojišti" se řídí nejedna armáda. Některé výcvikové metody ovšem působí až nelidsky. Zápasy v mrazu, pojídání hadů, nebo plavání se svázanýma rukama a nohama jsou spíš bojem o holý život, než zdárnou průpravou do boje.

Lidově osvobozující skok ohněm

Čína se může pochlubit největší armádou na světě. Výcvik je ale hodně tvrdý. Vojáci musí zvládnout například i extrémní hru zvanou "horká brambora", při které si vzájemně přehazují opravdový granát, nebo proskakování hořícími obručemi s těžkou zbraní v ruce.

Čínský trénink Čínský voják proskakuje hořící obručí se zbraní v ruce | zdroj: imgur.com

Cvičení, který nezahřeje

Dvě stovky jihokorejských vojáků musí absolvovat desetidenní zimní výcvik. Polonazí cvičí v horách jižně od Soulu při teplotách, které běžně dosahují mínus třiceti stupňů Celsia. Součástí výcviku jsou souboje na nože, střelba při jízdě na lyžích a plavba ledovou řekou. 

South-Korea-Army Část tréninku jihokorejských vojáků probíhá venku v mrazech | zdroj: Litosphere.com

Červené barety kryjí popáleniny z výcviku

Červené barety nosí elitní bojové jednotky v Rusku, Bělorusku nebo Kazachstánu. Pro jeho získání musejí vojáci projít až brutálním tréninkem. Absolvují mimo jiné chůzi po laně nad hořícími poleny, zatímco jim ostatní střílí ostrými náboji pod nohy. Zápasí také v kouři, kde si nevidí ani na špičku vlastního nosu. Tradiční součástí tréninku je i prorážení hořících cihel hlavou.

belarus Trénink běloruských speciálních sil obnáší i prorážení hořících cihel hlavou | zdroj: businessinsider.com

Exotická thajská nedovolená

Američtí námořníci se účastní legendárního tréninku Cobra Gold v Thajsku. Během jedenácti dnů absolvují v brutálních klimatických podmínkách úmorný a místy bizarní výcvik, během kterého trhají vlastními zuby slepicím hlavy a pijí krev kobry.

profimedia-0118111481 Pití kobří krve je součástí 11denního cvičení v thajské džungli | zdroj: Profimedia

Trénink bolesti na ruský způsob

Bývalý příslušník speciálních ruských jednotek Spetsnaz Viktor Suvorov ve své knize popsal mimo jiné i metodu zvanou trénink bolesti. Mladým vojákům mimo jiné jejich velitelé buší pěstmi do hrudi nebo na jejich břichu rozbíjejí hořící cihly železným kladivem. 

Russian-Spetsnaz-Training Ruské speciální síly absolvují přízněčně nazvaný trénink bolesti | zdroj: systemaspetsnaz.com

Dlážděná cesta do nebe

Drsný výcvik tchajwanských mariňáků trvá devět týdnů. Na závěr čeká vojáky takzvaná "cesta do ráje", kdy se musejí plazit padesát metrů po stezce z kamenů a korálů, aniž by si pomohli rukama. Pokud by tento úkol nesplnili, musejí absolvovat celý výcvik znovu.

taiwan training "Cesta do nebe" znamená pro tchajwanské vojáky plazit se po břiše přes kameny a korály | zdroj: oddee.com

Vodní peklo

Kadeti amerických jednotek SEAL dostávají během výcviku vodu skutečně až pod kůži. Svážou jim ruce a nohy a pak je hodí do bazénu, kde se musejí potopit na dno, vyplavat na hladinu, uplavat ještě sto metrů, provést kotouly vpřed a vzad a nakonec zuby vylovit předmět na dně bazénu. 

profimedia-0261318903 Američtí námořníci se svázanýma rukama a nohama během výcviku v bazénu | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní