Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Jak zastavit dražby otrokyň na internetu? Chytré hlavy z OSN na nic moc nepřišly

Jak zastavit dražby otrokyň na internetu? Chytré hlavy z OSN na nic moc nepřišly
Islámský stát nabízí svým bojovníkům zajaté Jezídky jako sexuální otrokyně. Využívá k tomu dražby na sociálních sítích | zdroj: Profimedia

Islámský stát nepoužívá sociální sítě jen k propagaci své "ideologie" a náboru nových členů, ale i k prodeji sexuálních otrokyň. Stovka expertů OSN se nedávno pokoušela přijít na to, jak zamezit obchodu s bílým masem. Na nic zásadního ovšem nepřišla. 

"Všichni bratři, kteří chtějí koupit otrokyni, tato je za osm tisíc dolarů." Tento facebookový příspěvek v květnu obletěl všechna světová média. Ozbrojenec IS Abú Asad Almání k nabídce zveřejnil i snímek křečovitě se usmívajícího děvčete, které ještě ani nedovršilo 18 let věku. 

Jen o pár hodin později přidal Almání fotografii další ženy. "Další otrokyně za osm tisíc. Ano, či ne?," ptal se se. Pod fotografiemi se objevilo i několik komentářů. "Proč stojí osm tisíc dolarů? Má nějaké výjimečné schopnosti?" zajímal se někdo. "Ne, její cenu určuje nabídka a poptávka," odpovídal Almání.

O několik hodin později obě fotografie zmizely. Odstranili je správci Facebooku. Není jasné, jestli obě ženy nabízel přímo Almání, nebo prodej jen zprostředkovával . Administrátoři totiž účty džihádistů a jejich obsahy poměrně rychle blokují a mažou. Jenže aktivita teroristů na sociálních sítích neustále roste.

Je libo granát, pušku nebo otrokyni?

Dražby otrokyň na internetu na počátku září řešila stovka odborníků pod záštitou OSN. Snažila se sice najít způsob, jak jim zamezit, na nic účinného ale nepřišla. Experti v závěrečné zprávě jen konstatovali, že se obchodování s bílým masem přes sociální sítě stalo běžnou praxí, která je mezi džihádisty čím dál populárnější.

Většinou IS pořádá online aukce přes aplikace typu Telegram s takzvaným "end-to-end" šifrováním, což výrazně komplikuje jakékoli snahy dražbám zabránit. "Sociální sítě výrazně usnadnily obchodování s lidmi. Ženy a děti jsou nabízeny na stejných online fórech jako pušky, nebo raketové granáty," říká členka expertní skupiny OSN Zainab Banguraová, politička ze Sierry Leone. 

Nejpopulárnější je mezi džihádisty právě zmíněný Telegram nejen kvůli šifrování, ale také proto, že se Facebook v poslední době snaží více hlídat obsah, který koluje touto sociální sítí. Najal si kvůli tomu dokonce řadu firem, které se specializují přímo na vyhledávání teroristických obsahů v síti a promptně je mažou.

Podvodná seznamka

Nejčastějšími oběťmi obchodu s bílým masem jsou jezídky, Islámský stát už zotročil přes pět tisíc příslušnic jezídské menšiny, do jeho spárů ale ale dostávají i lidé z jiných etnických skupin. Řadu z nich přitom islamisté nalákali přes sociální sítě na sňatky s ozbrojenci. Ženy se jim pak vydaly dobrovolně s vidinou, že se o ně jejich novopečený manžel postará, ale skončily jako otrokyně.

Ozbrojenci pak s nimi obchodují nejen mezi sebou, používají je také k verbování nových členů. IS   zájemcům rozesílá videa se zajatými Jezídkami, které nabízí jako budoucí manželky. Ke vstupu do manželství s krásnou Jezídkou stačí jediné - přijet a bojovat v řadách Islámského státu.

Nějaké řešení nakonec zpráva OSN přece jen nabízí - v boji proti obchodu s bílým masem používat stejné nástroje, jaké využívá IS, a propagandě islamistů na sociálních sítích čelit vlastními kampaněmi, které by případné zájemce odradily od vstupu do IS. 

S takovou kampaní už přišla Velká Británie. Tři syrské matky ve videospotu popisují strasti života ve městě ovládaném Islámským státem. Britové doufají, že to odradí mladé dívky a ženy od toho, aby se nechaly naivně zlákat vidinou sladkého života po boku chrabrého islamistického bojovníka. Místo něj je totiž s největší pravděpodobností čeká život sexuální otrokyně prodávané na sociálních sítích. 

Zdroje:
Vlastní, qz.com