Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Je kandidátka Krnáčová ideově prázdná loutka?

Komentář: Je kandidátka Krnáčová ideově prázdná loutka?
Kandidátka na post pražského primátora za hnutí ANO Adriana Krnáčová | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Praha za několik dní rozhodne o tom, kdo ji bude další čtyři roky řídit. Jedním z kandidátů je Adriana Krnáčová, která slibuje, že vše "prostě zařídí". Neříká už ale jak.

Krnáčová narozena v Bratislavě má ambici vykonávat nejvyšší komunální post v republice a usednout tak v čele magistrátu Hlavního města Prahy. Její čeština je dobrá, asi jako slovní projev současného primátora Hudečka z Olomouce. I když, pravda, někdy má tendence sklouzávat k vernankuláru spolukrajana Andreje Babiše, za jehož hnutí kandiduje.

Místy roztomile připitomělý přízvuk Krnáčové je však atraktivní jen do doby, než se voliči zaměří na obsah jejích slov. Záhy totiž zjistí, že v podstatě žádný není. Jde jen o uměle poskládaná hesla PR agentury, která mají otupit a vymýt mozek. Krnáčová ztělesňuje historicky již tolikrát ověřenou pravdu – panovník je (zase) nahý. V jejím případě obsahově zcela dutý.

Prostě kampaň

Mohutná pražská kampaň financovaná primárně z prostředků Babišovy mezinárodní korporace zpočátku hnutí Ano vycházela. Voliči ale nejsou hloupí a brzy prokoukli Goebbelsovské slogany s tisíckrát opakovaným "prostě" v rozmanitých obměnách. Všimli si také lží, pochybné minulosti a obchodních vztahů jednotlivých kandidátů.

Absenci reálného programu potvrdil mimo jiné i videoprůvodce Prahou s Krnáčovou a jejími kamarády Kaplickou a Nacherem v hlavních rolích. Slovo "prostě" díky Krnáčové a dalším holkám Babiše, které se na nás mile usmívají na každém metru v různých polohách, zlidověl. Dnes je "prostě" používáno od Klánovic k Suchdolu jako ekvivalent nátlaku, výsměchu a tuposti. Pomyslnou korunu nahoty ovšem potenciální panovnici Prahy nasadil rozhovor pro DVTV Bakalova serveru Aktuálně.

Program není

Tedy je. Krnáčová tvrdí, že je "zabudován k těm kandidátům". Fyzicky vypadá program pro jeden z nejbohatších regionů Evropy jako 11stránkový plátek, jehož obsah tvoří fotky zobrazující - Babiše sedícího na zábradlí před muzeem, Babiše u jídelního kiosku, Babiše s lidmi, kteří vypadají zoufale a bez domova, Babiše na Václavském náměstí, Babiše v baru, který může ale také nemusí být hampejz. Na všech fotkách ho doprovází kolegyně Krnáčová.

Součástí volebního programu hnutí ANO je také křížovka pro dlouhé chvíle, a že jich v Pražané mají! Tajenku křížovky ani textový obsah programu nebudeme prozrazovat, o autenticitě se můžete přesvědčit sami. Velké fotky jsou hezké a tvoří takřka (čti "takmer") polovinu veškerého materiálu. Babiš ovšem nekandiduje, skutečná kandidátka u "diskuze o programu nebyla a nemohla ji ovlivňovat", ale "je s tím spokojena" a podle ní je "docela dobrej".

Volební program ANO nese oficiální název 'PROSTĚ DOBRÉ ZPRÁVY' a konkrétní kroky, co a jak, v něm moc nehledejte. Ty tam prostě nejsou.

Typicky Babišovské alibi

Krnáčová však má (nebo bude mít) - pro ANO typickou - skupinu expertů, která všechno prostě zařídí. Kandidátka se opakovaně odvolává na think-tank hnutí, který má na problematice magistrátu začít pracovat. Ale až po volbách. Jinými slovy, prostě nás zvolte a nešťourejte se v tom. Tak si představuje transparentnost žena, která kdysi řídila Transparency International.

Kandidátka uvedla, že "pokud bude primátorka, bude se radit [i] s Babišem". A dodala: "Co udělám pro Andreje Babiše, nevím, každopádně to dělám z vlastné vůle", což zdůraznila slovy "většinou mám vlastní vůlu".  

Poutavé mimo jiné je, že Krnáčová slibuje "prostě zapojit bezdomovce" a to prostřednictvím zvýhodnění firem, které by je mohly zaměstnat. Jednoho napadne, zda by to nemohly být firmy Agrofertu – levná pracovní síla se vždycky hodí a nebyla by to zdaleka první ani poslední veřejná zakázka, kterou Agrofert dostal.

Minulé komunální volby v hlavním městě se nesly především v duchu nevýhodných městských zakázek a napojení magistrátu na pochybný byznys. Tento problém v Praze přetrvává. Krnáčová k dnešnímu dni nenabídla jako potenciální šéfka Prahy konkrétní řešení, stejně jako nevymýtila pochybnosti o tom, že nekalé praktiky na magistrátu skončí.

Ideologicky prázdná loutka Krnáčová

Míra hororové absence vize řízení magistrátu je v případě ANO zdrcující. Praha si v posledních letech prošla mnohým, ale tím, co nabízí Babišovo hnutí, ještě ne. HANO degraduje Pražany takřka na tupé ovce s hlasovacím právem.

Voliči mají díky Babišovi jedinečnou možnost odevzdat osud svého města do rukou údajných expertů, kteří si se vším poradí – prostě to zařídí. Nikdo neví, komu a jak se experti budou zodpovídat, zda líbivým tvářím z billboardů, vedení think-tanku ANO či Babišovi samotnému. Teoreticky by se sice měli zodpovídat - jak je tomu v demokracii zvykem - voličům, pojem demokracie je ale pro ANO absolutně cizí koncept.

S názory některých politiků můžeme nesouhlasit. Za některé je dokonce můžeme mít neradi. Úkolem komunálního politika ovšem je ve vedení města ideově zastupovat své voliče. Od potencionální političky, která kromě laciných hesel nenabízí nic a působí jako tvárná, ideově prázdná loutka, se však nic takového očekávat nedá. Jediným přínosem v případě jejího zvolení by tak mohlo být, že voličům poskytne sebe jako terč pro vybití frustrace. Prostě to udělá. 

Zdroje:
Vlastní