Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Je libo nahý oběd? Nudisté míří do fitek i muzeí

Je libo nahý oběd? Nudisté míří do fitek i muzeí
Nudistky během návštěvy pařížské galerie | zdroj: Profimedia

Pryč jsou časy, kdy se nudisté scházeli na uzavřených plážích a soukromých společenských akcích. Teď už mají příznivci chození v rouše Evině či Adamově mnohem pestřejší vyžití. Alespoň ti francouzští určitě. Právě v Paříži si totiž můžete nazí dopřát pravidelnou hodinku ve fitku, dávku kultury i návštěvu restaurace.

Francouzští naturisté hodují, jak je Pánbůh stvořil, v podniku O'Naturel, který v Paříži funguje od loňského listopadu. A není to nějaká obskurní špeluňka. Naopak, sídlí ve 12. okrsku, v těsném sousedství trendy restaurací. Je tudíž plnohodnotným místem na večeři i pro pověstně mlsné Francouze.

profimedia-0357090621 Nudistická restaurace O'Naturel | zdroj: Profimedia

Ostatně i menu tomu napovídá. Poté, co si v šatně odložíte úplně všechno, vás obsluha dovede ke stolu, kde si můžete pochutnat třeba na šnecích nebo slavném a kontroverzním foie gras. Na své si prý ovšem přijdou i vegani.

A právě číšníci, servírky a kuchyňský personál jsou jediní, kdo v restauraci nosí šaty. Důvod je prostý - hygiena.

Lehké protažení

A po dobrém jídle troška pohybu. V oblíbeném Vincenneském lesíku, taktéž ve 12. okrsku, totiž už téměř rok funguje část vyhrazená vyznavačům nudismu. Má něco přes tři čtvrtě hektaru a je řádně značená, takže opalující se či sportující nahatí lidé nikoho z "běžných" návštěvníků nepřekvapí.

Právě zde se také nedávno konal nudistický piknik na oslavu Pařížského dne naturismu, který připadl na poslední červnovou neděli. Ještě před hodováním si hosté navíc dali společnou lekci jógy. Hodiny jógy pro nudisty se ostatně v Paříži konají pravidelně i na jiných místech - například ve sportovním centru Roger Le Gall, kde je nudistům třikrát týdně k dispozici i bazén nebo fitness centrum.

profimedia-0361315335 Nudisté si ve sportovním centru Roger Le Gall mohou i zacvičit | zdroj: Profimedia

Hurá za kulturou

Jídlem a sportem však pařížská otevřenost vůči nudistům nekončí. Muzeum Palais de Tokyo pro ně na jaře uspořádalo i speciální prohlídku. Zájem byl veliký. A uměním se tak příznivci naturismu mohli kochat tak, jak je jim nejlépe. Zároveň pak dle některých účastníků a organizátorů dala nahota vnímání vystavených uměleckých děl nový rozměr.

profimedia-0370683570 Návštěvnice Palais de Tokyo během nudistické akce | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Profimedia, Huffington Post, foxnews.com, Daily Mail, The Telegraph