Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Je smažený veganský nanuk božský dezert, nebo přeslazená ohavnost?

Je smažený veganský nanuk božský dezert, nebo přeslazená ohavnost?
Máte chuť? | zdroj: Profimedia

Vegani mají své hamburgery, párky, sýry a samozřejmě i zmrzliny. Teď však internetem prolétla zpráva o dalším hitu - smaženém veganském nanuku. Z fascinující přípravy dezertu se vám však možná budou křivit ústa.

Běžná smažená zmrzlina je in už nějakou dobu, má různé podoby a nabízí se i v zimě. Australské bistro Milky Lane nicméně nedávno vzbudilo pozornost, když vypustilo do světa zprávu o své novince v menu - smažené zmrzlině, konkrétně obalovaném nanuku Magnum ve veganské verzi.

Specialitka si vysloužila přízvisko "dekadentní" - a není to pro nic za nic. Už jen z pohledu na mix surovin, které jsou třeba, se mlsounům musí zvedat hladina cukru v krvi.

Považte, nejdříve máte samotný, zakoupený a už sám o sobě sladký nanuk s čokoládovou polevou. Ten pak kuchař obalí v javorovém sirupu (!!!), drcených sušenkách, kokosovém mléce, a aby toho nebylo málo, přijdou na řadu ještě kukuřičné lupínky.

zdroj: YouTube

Tato slepenina pak putuje do fritézy, kde se pořádně usmaží, samozřejmě po vegansku. Následuje už jen cesta na talíře mlsných strávníků - pardon, předtím se ještě pokape čokoládovým topingem, aby té sladkosti nebylo málo.

Zatímco část veganů vedle etických důvodů zdůrazňuje i zdravotní benefity své volby, a ti asketičtější tak patrně mezi nadšené fanoušky tohoto dezertu patřit nebudou, jiní se vzdali masa a živočišných produktů především kvůli soucitu se zvířaty. A více či méně rádi si pořádně zamlsají, klidně pěkně nezdravě. Právě veganské verze, které připomínají chuť párků, sekané nebo hamburgerů, je prý těší. Což ilustrují i některé nadšené reakce na tuto "zmrzlinovou bombu".

Jako v mnoha dalších ohledech, i tady platí dvojice známých pořekadel: Jiný kraj, jiný mrav a Proti gustu žádný dišputát. Což se samozřejmě dá vztáhnout i na bizarnosti s masem a mlékem. Ostatně jistý poprask kolem smaženého veganského nanuku byl i důsledkem toho, že Milky Lane nabízela už dříve vyhlášenou neveganskou verzi.

Sbíhají se vám sliny, nebo se vám spíš zvedá žaludek?

Zdroje:
Profimedia, metro.co.uk, www.veganfoodandliving.com