Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Komentář: Je to hříšný tanec. Kdo by ale netančil za 450 miliard?

Komentář: Je to hříšný tanec. Kdo by ale netančil za 450 miliard?
Donald Trump ukazuje nabídku amerických zbraní saúdskému korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi, který je nyní faktickým vládcem ropné velmoci. A co za, to Donalde, nechceš rozpustit někoho ze CNN? | zdroj: Profimedia

Pokud česká firma dodá saúdskoarabskému konzulátu kyselinu sírovou, bude to legální a slušně vydělá. Když ale jiná česká firma dodá íránské bance IT systém, Trumpova Amerika ji sankcemi zlikviduje. Proč? Protože America First!

Donald Trump vyslal do světa pozoruhodný signál: Vraždíte, loupíte, podvádíte? Nevadí. Hlavně, když budete na naší straně.

Americký prezident zvěstoval, že Amerika zůstane spojeneckou zemí Saúdské Arábie a bude s ní dál obchodovat. Jinými slovy: S dynastií Saúdů na věčné časy a nikdy jinak.

Co na tom, že monarchii z Perského zálivu řídí despota, který dává vraždit novináře. Vysoko nad tímhle se vznáší jiný příkaz:

America First!

Amerika na prvním místě. Tento slogan také uvádí prohlášení, ve kterém prezident oznamuje, že americké principy a hodnoty jsou na prodej. A také proč a za kolik.

Najdete ho na webu Bílého domu – tady.

Trump v něm vysvětluje, proč se neodvrátí od famílie-mafie, proti které je sicilská Cosa Nostra nevinným občanským sdružením na ochranu kulturních tradic středomořského ostrova.

"Zločin to byl strašný," uznává prezident, když píše o vraždě novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, a zdůrazňuje: "Naše země ho nikdy nepromine."

V prohlášení nicméně připomíná že Saúdové se při jeho letošní návštěvě Rijádu zavázali ve Spojených státech utratit a investovat 450 miliard dolarů. To je nepředstavitelných 10 280 miliard korun, anebo taky 10,28 bilionu korun. Z toho má 110 miliard padnout na nákup americké vojenské techniky od korporací Boeing, Lockheed Martin a Raytheon.

Takové sumy Trumpovi stojí za to, aby se v Rijádu s bandou hrdlořezů toporně pohupoval při tradičním tanci s meči.

zdroj: YouTube

Prezident píše o stovkách tisíc pracovních míst, které kontrakty se Saúdy vytvoří, a rozplývá se nad bohatstvím, které to Americe přinese. "Pokud bychom tyto kontrakty bláhově vypověděli, těžily by z toho hlavně Rusko a Čína. Byl by to pro ně báječný dárek od Spojených států," varuje.

A aby snad nevypadal jako nelida, zpochybnil Trump zprávu CIA, která ukázala na saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána, faktického vládce ropné velmoci, jako na toho, kdo dal k vraždě pokyn. Krátce na to však Turci zveřejnil části dialogu jednoho z odposlechů, ve kterém princ dává jasný pokyn: "Zlikvidujte ho co nejdřív."

Nikoho by přitom nemělo překvapit, že nepohodlný novinář je uškrcen, rozčtvrcen a rozpuštěn. Vždyť rodina Saúdů je jedním z největších sponzorů islámského terorismu, její petrodolary pomáhaly Islámskému státu, al-Káidě a dosud pomáhají Tálibánu. Saúdský režim navíc dotuje wahhábistické školy, které šíří radikální islám.

Saúdové vedou brutální válku v Jemenu. Blokádou se snaží obyvatele chudičkého státu vyhladovět. A aby toho nebylo málo, ze Saúdské Arábie pocházelo patnáct z devatenácti atentátníků z 11. září. Sotva se dá věřit, že Saúdové, kterým doma neunikne myš, o chystaném útoku nevěděli.

Není darebák jako darebák

Pokud ji porovnáme s americkou vládou, ani ta česká nedělá vlastně nic jiného. Dává najevo pocity nevole – "brrr" a "fuj". A mimo to české ministerstvo zahraničí zatím potrestalo Saúdy jen tím, že z Rijádu odvolalo jednoho diplomata (Saúdové jsou tím nepochybně "zdrceni").

profimedia-0332971883 Nechceš, Donalde, rozpustit někoho ze CNN? Donald Trump a saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán, už nyní faktický vládce země. | zdroj: Profimedia

Některé evropské státy však ruší kontrakty s pouštním královstvím a Dánsko a Finsko tam zastavují vývoz zbraní. Další země budou následovat.

Evropa přitom po Američanech nežádá, aby také oni zastavili své kontrakty se saúdskými darebáky. A právě v tom je podstatný rozdíl v chování spojenců, který saúdský mord odkrývá.

Trumpova vláda nechává Saúdy na pokoji, zato zaklekla na jiný darebácký stát z Perského zálivu – Írán. Vyhlásila proti němu finanční a ekonomické sankce. Jenže nejen pro americké korporace. Vyžaduje, aby je dodržovaly také zahraniční firmy, včetně evropských. A má páky na to, aby je přiměla obchody s perskou zemí odpískat.

Pokud sankce nedodrží, ztratí firmy přístup do amerického bankovního systému a na americký trh.  A dolarové obchody i trh v Americe jsou pro většinu z nich větším zdrojem příjmů, než obchod v Íránu. A tak se podvolí.

Taková je America First nahlížená z Evropy. Sebestředná a arogantní.

Zdroje:
Vlastní