Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Jed na hraboše se nesmí používat plošně, potvrdilo ministerstvo

Aktualizováno: Jed na hraboše se nesmí používat plošně, potvrdilo ministerstvo
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

I po pondělním jednání stále platí, že se jed na hraboše v Česku nesmí aplikovat plošně. Povolení výjimky je nadále pozastaveno.

Na ministerstvu zemědělství se dnes konala druhá porada ohledně zákazu. Resort navrhuje dávat jed pouze do nor, jak se to provádí na Slovensku, v Německu i v Rakousku. Nikoliv plošně, jak žádají zemědělci. Ti tvrdí, že škody způsobené hraboši jsou vysoké, na východě republiky se prý jedná dokonce o kalamitu. 

Ministerstvo v pátek pozastavilo výjimku umožňující používat jed Stutox II plošně kvůli kritice upozorňující, že přípravek je nebezpečný pro divokou zvěř i ptactvo. 

Jednotliví zemědělci mohou podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého požádat o výjimku místní orgány ochrany přírody a krajiny. 

Šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha uvedl, že výsledek pondělního jednání je zklamáním. Dle jeho slov není jasné, jaký bude postup, pokud hraboši zlikvidují ozimy, a jak to bude s kompenzacemi. Pýcha uvedl, že se zemědělci obrátí s žádostí o pomoc na kraje, zároveň však budou nadále usilovat o jednání s ministerstvem ohledně této záležitosti.

Zdroje: