Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Jen s batohem a bos. Seznamte se s mužem, který cestuje světem bez bot

Jen s batohem a bos. Seznamte se s mužem, který cestuje světem bez bot
Ian Oliver cestuje naboso | zdroj: facebook.com/barefoot.backpacker

Když si Brit Ian Oliver balí batoh na další ze svých cest po světě, s jednou věcí si dělat starosti nemusí – s botami. Už roky poznává svět bosý. Lidé ho znají jako Barefoot Backpackera.

Na to, že je mu lépe bez bot, přišel čtyřiačtyřicetiletý Oliver na univerzitě. Tehdy si ale jen občas boty sundal a prošel se po parku naboso. S věkem je začal odkládal častěji a častěji a nyní chodí bosý prakticky pořád.

A také bosý cestuje: Jeho plosky nohou se důvěrně seznámily se zajímavými místy v Evropě, Americe i Africe, naopak v Asii většinou boty, byť jen lehké sandále, nosí. "Ve střední Asii jsem se bosý necítil společensky komfortně," vysvětluje cestovatel známý jako Barefoot Backpacker.

61282476_1187590184781643_3603839859015286784_o Ian Oliver je známý jako Barefoot Backpacker | zdroj: facebook.com/barefoot.backpacker

Svou volbu si pochvaluje, v botách se mu prý přehřívají, dusí a potí nohy. Bez ničeho, jen zdobené pestrými laky na nehty a prstýnky, se prý jeho chodidla cítí volněji. "Užívám si svobody, kterou mi bosé nohy dávají," říká.

Jak ale upozorňuje, není blázen a má své nohy rád. Takže zbytečně neriskuje – pro chůzi ve sněhu, v nepřístupném terénu, v lese nebo po štěrku raději po botách sáhne. "Zjistil jsem taky, že když je vlhko, na nohy se mi přilepí i sebemenší kamínek, což je neuvěřitelně nepříjemné," uvádí s tím, že bodláky taky nejsou to pravé ořechové. Ještě horší podle něj jsou skryté pasti v podobě koleček nákupních vozíků, které zákonitě vždy nakopne palcem.

Jde jen o zvyk

Jinak je to podle něj čistě o zvyku, noha, kůže na chodidlu i styl chůze se absenci bot časem přizpůsobí. Navíc se díky tomu víc soustředí na cestu, protože jsou věci, do kterých nechcete šlápnout ani v botách, natož naboso…

Oliver na svých cestách vzbuzuje pozornost, i když si prý není jistý, zda lidi víc zaráží fakt, že je bosý, nebo že má na bosých nohách nalakované nehty. Zatím ale nenarazil na mnoho míst, kde by jeho (ne)obutí bylo problém. Pouze na letišti v Brisbane ho nenechali nastoupit do letadla, pokud si boty nenazuje.

sandále Sandále nesandále | zdroj: instagram.com/barefoot_backpacker

Když tuší, že by mohl svými holými nohami vzbuzovat nepříjemnou pozornost, nazuje si falešné sandále, které mu uháčkovala kamarádka. Z vrchu vypadají jako lehké sandále a jen při bližším pohledu nebo pohledu zezadu si lze všimnout, že jde jen o maskování, které má zaháknuté za dva prsty.   

"Díky tomu se v pohodě dostanu do muzeí, restaurací a podobně. Většina lidí si toho nevšimne, pokud si mě detailně neprohlíží, vidí jen 'cool' sandále," říká o svých "bosých sandálech".

Zdroje:
barefoot-backpacker.com