Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Jeruzalém pohřbil oběti atentátu na pařížské lahůdkářství

Jeruzalém pohřbil oběti atentátu na pařížské lahůdkářství
Pohřbu se v Jeruzalémě účastní stovky lidí | zdroj: Isifa.com

Na největším jeruzalémském hřbitově v Givat Šaul se dopoledne konal pohřeb čtyř obětí zabitých během teroristického útoku na pařížské košer lahůdkářství. "Byli zavražděni jen kvůli tomu, že jsou Židé," uvedl na obřadu podle deníku The Jerusalem Post izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Smutečního obřadu se účastnily stovky lidí, kromě premiéra nechybí ani izraelský prezident Reuven Rivlin.

Netanjahu během svého projevu zdůraznil slova určená světovým politikům, aby důrazněji postupovali proti radikálnímu islámu. Zároveň opět připomněl svou nabídku, aby Židé emigrovali do Izraele. "Přijmeme je s otevřenou náručí. Nyní, více než kdy jindy, je Izrael pravým a skutečným domovem nás všech," prohlásil.

Rabín Meir Mazuz, duchovní vůdce tuniské komunity v Izraeli, řekl, že útok byl signálem k tomu, aby se izraelský lid sjednotil. Zároveň vzdal hold muslimskému prodavači Lassany Bathilovi, který pomohl k záchraně několika zákazníků obchodu.

Oběťmi pátečního útoku se stali čtyři muži: dvacetiletý Yohan Cohen, jednadvacetiletý Yohav Hattab, čtyřicetiletéhý Philipp Braham a čtyřiašedesátiletý Françoise-Michel Saad. Jsou pohřbeni v Izraeli na žádost svých rodin.

Zdroje: