Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Jsme na konci kapitalistické normalizace, tvrdí Pehe

Jsme na konci kapitalistické normalizace, tvrdí Pehe
zdroj: tisková zpráva

Politolog Jiří Pehe tvrdí, že se nacházíme na konci dvacetileté éry takzvané kapitalistické normalizace. A bude hůř. Politické strany prý jen obchodují s mocí a vláda neřeší systémovou korupci.

"Tuto éru bychom mohli nazvat "kapitalistickou normalizací". Nikoliv posměšně, tak jak se pojem "normalizace" používal pro nenormální poměry Husákova režimu, ale jako uznání skutečnosti, že se u nás v posledních dvou desetiletích (znovu) zabydloval jako "normální" kapitalistický systém," píše Pehe na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Tato normalizace měla podle něj dvě fáze, které dokumentoval jiný příběh. "Legitimizující příběh byl zapotřebí, protože znovuzrození kapitalismu u nás bylo provázeno nemalým plýtváním, ekonomickým zločinem, tunelováním a korupcí," podotýká Pehe.

Klaus nasekal dluhy za 700 miliard

První fáze byla prý ospravedlněna rozchodem s komunismem. "Lidé tak byli ochotní považovat četné excesy za nutnou cenu transformace. V oficiální analýze ministerstva financí z roku 2005 se dokonce dočteme, jak velká ona cena transformace symbolizované jménem Václav Klaus, byla: i s úroky zhruba 700 miliard korun.

Celý článek na ParlamentniListy.cz