Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Jsou hurikány Božím trestem? A za co?

Jsou hurikány Božím trestem? A za co?
Vítr a déšť ohlašovaly v Miami příchod hurikánu irma | zdroj: Profimedia

Může Bůh nějakým způsobem vyjadřovat svá politická stanoviska? Podle několika spikleneckých teoretiků a náboženských fanatiků ano. A dělá to prostřednictvím přírodních katastrof. Vždyť už se to koneckonců osvědčilo za biblických časů při potopě světa, tak proč ne teď? Třeba zrovna pomocí hurikánů. Populární američtí televizní kazatelé to přece musí vědět nejlépe.

Ve Spojených státech to už dobře znají a je to pořád stejná písnička: Jakmile nad Atlantikem propukne hurikánová sezóna, začnou obyvatelé na přilehlém pobřeží o překot zabedňovat okna a chystat se na evakuaci, televizní rosničky vyrážejí do terénu v pestrobarevných pláštěnkách a proroci apokalypsy, televizní kazatelé, rádoby publicisté a další provokatéři přicházejí s teoriemi, za co všechno se chce Pánbůh touto přírodní katastrofou pomstít liberálům. Ani letos to nebylo jiné, napsal americký Washington Post.

Televizní kazatel Jim Bakker, který se ještě pořádně nevzpamatoval ze sexuálního skandálu a z trestu za krádeže a podvody, už po hurikánu Harvey prohlásil, že potopa je Boží pomstou za to, že se bývalé vedení Houstonu snažilo kázání zatrhnout. Přidal se k němu i pastor Rick Joyner s tím, že podobné bouře nepřicházejí jen tak náhodou. Pastor Kevin Swanson zase sliboval, že pokud Nejvyšší soud okamžitě zakáže potraty a sňatky homosexuálů, Bůh ještě na poslední chvíli hurikán Irma zastaví. Také rozhlasový kazatel Rick Wiles zná příčinu katastrofy: Houston je pod vodou kvůli přílišné náklonnosti vůči své LGBT komunitě. Konzervativní publicistka Ann Coulterová se vyjádřila podobně, ale šla na to trochu oklikou. "Nevěřím, že hurikán Harvey je trestem za to, že si Houston kdysi zvolil lesbickou starostku. Ale tato příčina je věrohodnější než 'klimatické změny'," napsala na Twitteru.

Boží pomsta? Ale komu vlastně?

Teorie o "Boží pomstě liberálům" přitom mají povážlivé trhliny. V Bílém domě přece sedí republikán, který se těší podpoře mnoha konzervativních křesťanských lídrů. Texas a Florida, které bouře nejvíce postihly, loni volily republikány. A houstonští voliči jsou všechno, jen ne liberální: před dvěma lety zamítli antidiskriminační nařízení, které by chránilo homosexuály.

Však také proto možná mlčí k Harveymu a Irmě ti, kdo jinak vidí Boží pomstu za kdečím – třeba mediální magnát Pat Robertson. Ten měl třeba před časem jasno, že Bůh měl prsty v zemětřesení na Haiti, že nátlak Spojených států na Izrael způsobuje v USA přírodní katastrofy a že návštěvy gayů v Disney Worldu by mohly přivodit pád meteoritu. K hurikánům se nevyjádřil ani James Dobson, zakladatel a někdejší šéf křesťanské organizace Focus on the Family, který přitom za masakr na škole Sandy Hook v prosinci 2012 (26 mrtvých) obvinil toleranci vůči sňatkům homosexuálů a potratům.

Jeden z Trumpových poradců Michael Brown dokonce Boží spojení s hurikány přímo odmítl s tím, že právě Houston byl jedním z mála měst, která se postavila proti vzedmuté vlně LGBT aktivistů. Jasno mají i ti, kdo k hledání příčin neštěstí Boha nepotřebují. Celý humbuk a paniku kolem hurikánů podle nich uměle vytvářejí liberální média ve snaze přesvědčit lidi, že klimatické změny jsou reálné. Konspiračnímu teoretikovi Alexi Jonesovi zase vrtalo hlavou, proč vláda pomocí techniky nezlikvidovala hurikán dřív, než udeřil na pevninu. 

Bůh trestá - ale hlavně za klimatické změny 

Podobných nápadů, spikleneckých teorií a zázračných odhalení bude možná ještě víc. V jedné věci ale má Trumpův poradce Brown samozřejmě pravdu. Je zavádějící a nezodpovědné brát si do úst Boha a  prohlašovat, že Bůh prostřednictvím počasí hlásá svá politická stanoviska. Nicméně to pro jednou zkusme, píše s nadsázkou Washington Post a vyjmenovává bezmála dvě desítky důvodů, za něž mohl Bůh potrestat Ameriku sesláním hurikánů. Například za prezidenta Trumpa. Nebo za republikánský Kongres. Za zrušení programu pro děti přistěhovalců. Za milost pro šerifa Joea Arpaia. Za odvolání šéfa FBI Jamese Comeyho. Za výhrůžky ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse na adresu novinářů. Za Trumpův projev ve Phoenixu, na němž kritizoval média, že zkreslila jeho vyjádření k násilnostem v Charlottesvillu. Za navrhované snížení daní. Nebo za Facebook, který akceptuje ruské politické reklamy.

Nebo bychom to všechno mohli přeskočit a smířit se prostě s tím, že jde o Boží trest za klimatické změny. No a samozřejmě i za bývalou lesbickou starostku Houstonu Annise Parkerovou, uzavírá s hořkou ironií Washington Post. 

Zdroje: