Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kalousek se smál Paroubkovi, že si barví kštici

Kalousek se smál Paroubkovi, že si barví kštici
zdroj: Mediafax

Současné opoziční složení sněmovny se napotřetí pokusilo v úterý v podvečer přesvědčit zbytek poslanců, aby na večerní schůzi hlasoval pro nedůvěru vládě. Koalice si však údajně byla ještě před začátkem schůze jista svou silou (a tudíž počtem hlasů). A pádu vlády se proto neobávala. Premiér Petr Nečas jednání označil proto za pouhé další pokračování sériálu. Opozice podle očekávání vládu nesvrhla.

A tak se střídají u řečnického pultu opoziční poslanci s většinou velmi emotivními projevy.

I když z řad vládní koalice formálně odpadli někteří dřívější poslanci v barvách Věcí veřejných, existuje totiž stále nějaká rezerva. Sociální demokraté sice skrytě připouštějí, že loajální poslance koalice přehlasovat nedokážou, kritickými projevy ale chtějí schůzi hlavně protáhnout do noci a využít k diskuzím o reformních tématech.

Nejprve promluvil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Zkritizoval sociální, zdravotní reformy i poměry v zemi, připomněl i to, že minulý týden občané dali najevo svůj důrazný nesouhlas s tím, co se v naší zemi děje.

"Není svobodná ani spravedlivá společnost, která je nastavená tak, aby lidé se středními a nízkými příjmy chudli a jejich zdroje se přesouvaly k těm nejbohatším," uvedl na úvod Sobotka, šéf strany, která hlasování vyvolala.

Hovořil dále o církevních restitucích, převodu státních nemocnic na Prahu, reformách, narušení sociální soudržnosti, rozkladu státu, čerpání prostředků z fondů EU... Projev se dal vnímat jako koncentrát všeho, co opozici vadí.