Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kalousek to zpackal a rozfrcal, řekla Klasnová

Kalousek to zpackal a rozfrcal, řekla Klasnová
zdroj: tisková zpráva

Ani během parlamentních prázdnin nepanuje mezi koaličními stranami klid zbraní. Věci veřejné zhatily Miroslavu Kalouskovi záměr zvýšit DPH a odplatou jim jsou ministrovy výroky, že jde o stranu bez programu, která si prosadila spoustu požadavků a nyní nechápe, že už v rozpočtu nejsou peníze.

Podle politologa Zdeňka Zbořila vytvořila koalice perpetuum mobile, které je poháněno hádkami a vzájemnými útoky vládních stran.

Velice ostře zareagovali předseda Věcí veřejných Radek John a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová na výroky ministra financí Miroslava Kalouska, jenž v rozhovoru pro MF Dnes označil Věci veřejné za stranu bez programu, která si navíc metaforicky řečeno ukrajuje každý den kolečko ze šišky salámu a po nějaké době se diví, že už žádný salám není.

„Důrazně se ohrazuji proti dnešním prohlášením ministra Kalouska. Touto cestou ho vyzývám, ať komentuje dojednané a neznervózňuje občany. Ohrazuji se i vůči komentářům k programu a hodnotám VV. Panu Kalouskovi vřele doporučuji si připomenout, že jím vzývaný konzervatismus staví na mezigenerační solidaritě, kterou opakovaně zpochybňuje, na zdanění hazardu a gamblingu a podpoře vzdělání," ozval se razantním prohlášením předseda John.

Kalousek s pompou napravuje, co sám pomáhal zpackat

Pozadu nezůstala ani místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). „Z pomyslné šišky salámu státních financí především notně ukrajovaly předchozí vlády, až nasekaly současný státní dluh. Nemalou měrou k tomu přispěl současný ministr financí, který ještě coby lidovec zvedal ruku pro každý schodkový rozpočet," připomíná Klasnová pro ParlamentníListy.cz Kalouskovu politickou dlouhověkost a z ní plynoucí odpovědnost.

Podle vysoké ústavní činitelky se přitom v Kalouskově případě vůbec nedá hovořit o konzistentnosti politických názorů. „Po založení TOP 09 se překabátil na rozpočtově odpovědného politika, který s velkou pompou napravuje to, co sám pomáhal zpackat a rozfrcat," vůbec Klasnová ministra financí nešetří.

Celý článek na ParlamentniListy.cz