Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Kalouskův megatunel? Starosta bije na poplach, na financích si ťukají na čelo

Kalouskův megatunel? Starosta bije na poplach, na financích si ťukají na čelo
Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

Obrovský megatunel. Tak označil starosta obce Vítějeves Petr Havlíček údajné snahy ministra financí o privatizaci českých lesů. Prý jde o zlaté vejce a jeho rozprodáním se naplní státní pokladna jen na chvíli, ale pak z toho budou potomci tumpachoví. Na ministerstvu financí si ťukají na čelo. Starosta se podle nich pomátl na rozumu.

„Ministerstvo financí nic takového nenavrhuje. Ministr financí Miroslav Kalousek nic takového neřekl. Odmítáme odpovědnost za duševní rozpoložení pana starosty Havlíčka,“ sdělil mluvčí zmíněného resortu Ondřej Jakob. ParlamentnímListům.cz následně sdělil, že je to na ministerstvu zemědělství a podivil se, že se o to vůbec staráme. A zde jsou exkluzivní výroky starosty Vítějevsi Petra Havlíčka pro ParlamentníListy.cz.

Starosta hovoří

A proč si starosta myslí, že zbavení se státního podniku Lesy ČR (LČR) je megatunel? „Na tuto otázku mám velice jednoduchou odpověď. Stát se chce zbavit slepice, která trvale snáší zlatá vejce. A já se ptám proč? Proč by se měl stát zbavit trvalého, nikdy nekončícího příjmu? Co může přimět politiky k tak hloupému kroku? Odpovědi znám jen dvě. První je hloupost a ta druhá je korupce. Lze připustit ještě jeden důvod. Politická reprezentace přivedla náš stát do takového finančního marastu, že jí nic jiného, než prodávat svůj lukrativní majetek již nezbývá. Prodejem lesů se obrovský státní dluh dá na chvíli jen pozastavit, ale o budoucí nikdy nekončící výnosy, který les naší zemi po staletí přináší, toto politické šlendriánství budoucí generace připraví,“ kritizuje starosta.

A má jasné řešení. Chce, aby se lesy předaly do vlastnictví místních samospráv. U něj ve Vítějevsi to prý dobře funguje. „Především by prostředky, které les vyprodukuje, zůstaly tam, kde byly vytvořeny a přirozenou přímou cestou by posílily rozpočty obcí. Hospodaření v nich, například formou společných technických služeb, v rámci svazku obcí, by vygenerovalo mnoho nových pracovních míst a konečně by došlo k plnění mnoha závazků vzešlých z usnesení vlády a národního strategického plánu rozvoje venkova a stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, které mají účinnost už od roku 2008 a nikdo je nerespektuje, natož aby se jimi řídil. Správa státních lesů obcemi by přinesla výraznou stabilitu pro obecní rozpočty, a zároveň rovnoměrnou těžbu.

Nikdy by se nemohlo stát, že státní lesy zarazí těžbu a způsobí firmám vázaným na produkci dřeva obrovské ztráty a propouštění zaměstnanců tak, jak jsme toho byli již několikrát svědky. Na vedení státního podniku Lesy mají vliv ty politické strany, které jsou zrovna u moci, a korupce si zde podává ruku se zlodějnou. Současný systém správy LČR nemůže nikdy přinést společnosti to, co by v této pozici přinesla správa obcí a měst, neboť přímá kontrola občany je daleko efektivnější, než bezzubé a nefunkční kontrolní orgány státu. Nemohu ovšem tvrdit, že pod správou obcí a měst bude správa lesů „křišťálově čistá“, neboť je to vždy o čestných nebo nečestných lidech, ale zcela jistě přímá kontrola občanů v daném regionu přispěje k efektivnosti, produktivitě a k rozvoji venkova. Je třeba zamezit jakémukoli politickému vlivu na tuto oblast, a nenechat ji ovládat dosazenými figurkami, které jen plní příkazy politických mafiánských kmotrů,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Zdroje: