Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kam s penězi: Do banky, slamníku, anebo do akcií?

Kam s penězi: Do banky, slamníku, anebo do akcií?
Do banky nebo raději pod matraci? | zdroj: Profimedia

Chcete zhodnotit své peníze? A víte, jak? 

Žijeme v době, která vybízí utrácet. Úrokové sazby klesají, banky i nebankovní společnosti svádějí bitvy o to, která vám půjčí.

Reklamu na "výhodné" půjčky najdete za každým rohem. Jejich slogany jinými slovy říkají totéž: Nežeň se pro peníze, můžeš si je půjčit levněji.

Jenže vy zrovna nechcete utrácet. Naopak byste raději ušetřili a ještě raději své finance rozmnožili. Na pevně úročených vkladech v bankách (spořicí nebo termínované účty) však peníze nezhodnotíte, sotva je ochráníte před inflací (která je jen o chlup nad nulou).

Takže, šup s penězi do slamníku? Neblázněte! Ještě jsou tady kapitálové trhy. Pokud nechcete utrácet za spotřební zboží, kupujte si budoucnost.

Nehrajte si na Buffetta!

Jistě, pokud investujete do cenných papírů a zároveň chcete slušně vydělat, musíte kalkulovat s rizikem ztrát. Na burze se ho nezbavíte. Riziko však můžete výrazně omezit.

Pokud nemáte zkušenosti s investicemi, tak třeba tím, že se nebudete do obchodů s cennými papíry vrhat sám (sama) a že se nenecháte zlákat na byznys s komoditami nebo na forex. To rovnou můžete rozbít prasátko a vyrazit do kasina.

Nehrajte si na Warrena Buffetta! Tenhle "Věštec z Omahy" je ojedinělý zjev, každoročně poráží všechny hlavní akciové indexy. Buďte skromní a smiřte se s tím, že na Buffettových 60,8 miliardy dolarů (1485 miliard korun), které ho v žebříčku nejbohatších lidí magazínu Forbes řadí na třetí místo, nikdy nedosáhnete. Stejně byste si s nimi nevěděli rady.

Zajděte do investiční společnosti (takové, která má licenci u České národní banky a která má za sebou historii), anebo si domluvte schůzku s vaším finančním poradcem, který vám společnost doporučí nebo investici zprostředkuje. Investujte v podílových fondech, dejte přednost investici rozložené do cenných papírů různých druhů, odvětví a regionů.

Pokud chcete na kapitálovém trhu uspět, musíte mít zkušenosti a trpělivost. První za vás mohou obstarat profesionálové (portfolio manažeři), druhé je však na vás. Mějte na paměti, že investovat se má aspoň na pět, lépe však na deset a nejlépe na desítky let. Platí, že rizikovost investice způsobená kolísáním (volatilitou) výnosu klesá s rostoucím investičním horizontem.

Kupónovka byl jiný svět

Naježíte se, když zaslechnete slovo fond? Pak patrně pamatujete kuponovou privatizaci.

Pro později narozené: Vláda před čtvrtstoletím dala obyvatelům možnost, aby si za pakatel koupili knížky s kupóny, za které mohli získat vlastnický podíl ve společnostech, jež stát do kupónové privatizace uvolnil.

Privatizace neblaze proslula tunelováním fondů. Není divu. Vláda ji spustila bez toho, aby vytvořila kontrolu nad privatizačními fondy a zajistila právní ochranu drobných akcionářů.

Jenže podílové fondy jsou něco jiného než někdejší fondy privatizační. Jsou pravidelně kontrolovány. Dohlíží na ně Česká národní banka, depozitář (banka, přes kterou fond nakupuje a prodává cenné papíry, a která také tyto transakce prověřuje) i auditorské společnosti. Jak depozitář, tak auditor přitom nesmí být materiálně ani personálně propojeni s finanční skupinou, do které patří podílový fond.

Pokud by si chtěl investiční manažer ulít vaše peníze pro sebe, musel by se tedy nejprve spolčit s velkou bankou a tunelovat s ní. A ještě uplatit auditora. To je ale skoro sci-fi.

Přesto nevěříte? Tvrdíte, že na tuneláře jsou všichni krátcí? Pak tedy jmenujte alespoň jeden podílový nebo penzijní fond, který byl v posledních letech v Česku vytunelován.

Jak si zkrátit hypotéku

Říkáte, že na investice nemáte pomyšlení, protože si chcete vzít hypotéku, anebo ji už splácíte a nemáte volné peníze? Právě proto byste o nich měli uvažovat.

Splátky hypotéky si můžete snížit tím, že si prodloužíte její splatnost (dobu splácení) a ušetřené peníze použijete na pravidelné investice do cenných papírů. Pokud budete investovat na delší dobu, dá se předpokládat, že vám investice zaplatí část hypotéky.

Po určité době se investice vyrovná nesplacené části hypotéky. Při další refixaci (sjednání nové úrokové sazby poté, co vyprší doba její fixace) tak budete moci hypotéku doplatit.

Anebo ji začít bezplatně umořovat – každý rok pří výročí uzavření smlouvy až o pětinu – s tím počítá vládní návrh zákona, který teď projednává sněmovna. (Dnes si banky za předčasné umoření hypotéky - mimo fixaci – účtují zpravidla pět procent ze splacené částky za každý rok, který zbývá do konce fixace.)

Varianta s předčasným splacením hypotéky bude aktuální zejména tehdy, pokud úrokové sazby vzrostou. A pamatujte, že dřív, nebo později éra levných hypoték skončí. Zatímco letos dlužníky při refixaci čekají příjemné nižší splátky, za několik let to může být naopak, mohou zažít nepříjemné až šokující překvapení.

Při kombinaci hypotéky (s delší splatností) s investicí jako finanční rezervou se mu dlužník může vyhnout a úvěr splatit dřív, než při hypotéce (s kratší splatností) a bez finanční rezervy.

Když vás ale splátky úvěru nebudou dusit, můžete v investici pokračovat a nechat peníze na kapitálovém trhu pracovat za vás.

Jak přežít v důchodu

Pokud se nespoléháte na státní penzi a vstoupili jste do doplňkového penzijního spoření, tak byste měli mít první zkušenost s investicemi za sebou, protože tohle spoření je ve skutečnosti investováním se státní podporou.

Na počátku jste si vybrali investiční strategii, tedy některý z typů účastnických fondů – konzervativní (2 typy), vyvážený nebo dynamický. V prvním dominují státní dluhopisy, které teď nevydělávají, případně jsou ztrátové, ve druhém jsou kromě dluhopisů také akcie, jejich podíl je však omezen 40 procenty. V dynamickém fondu se investuje do akcií až 80 procent vkladu.

Kterou strategii jste vybrali? Konzervativní? To je volba většiny Čechů. Taková varianta ale může mít opodstatnění jen tehdy, když jste si na penzijní spoření vzpomněli v poslední chvíli – zhruba pět let před odchodem na penzi.

Pokud jste konzervativní strategii vybrali na delší období, připravili jste se o výnosy. Můžete to nicméně napravit a investiční strategii změnit.

U penzijní společnosti si také můžete objednat "autopilota", který vám pět let před odchodem do důchodu převede investici do konzervativních fondů. Z portfolia vám při tom vyloučí rizikové akcie, jejichž případný propad by vymazal podstatnou část vašich zisků.

Když se chcete investicí zajistit na penzi, můžete také využít speciálních podílových fondů. Říká se jim fondy životního cyklu. Rovněž tyto fondy před koncem investičního období vyřazují z portfolia investice, které jsou výnosné při dlouhodobé investici, ale krátkodobě rizikové.

-------------------------

Věřím, že se vám některé z popsaných věcí povedou. Tak si je užijte a nedejte se rozhodit skeptikem-idealistou, který vám řekne: K čemu jsou ti prachy, když za ně lásku nekoupíš?

Dokažte mu, že se mýlí – kupte si psa! (Tohle není pitomost, ale moudro klasika – G. B. Shaw.)

Autor je finanční poradce, pracuje v Partners a.s.

Zdroje:
Vlastní