Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kam se chystají Rusové na dovolenou?

Kam se chystají Rusové na dovolenou?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ponechme chvíli vtípky na konto dovolené a ruských vojáků stranou. Většina Rusů se chystá strávit prázdniny doma, nebo přesněji neplánuje cestovat do zahraničí. Až dvě třetiny (65 procent) letenek prodaných v Rusku na letní období připadá na vnitrostátní linky, což je až o 15 procent víc než loni v létě. 

Na evropské destinace připadlo tentokrát jen 15 procent ze všech letenek prodaných na léto, nejvíc do Barcelony a Říma. Zato popularita Paříže silně klesla. Dalších 10 procent letů uskuteční Rusové do zemí SNS.

Analytici z vyhledávače Aviasales.ru vysvětlují zvýšený zájem o vnitrostátní lety patriotickým boomem a rozšířením řad občanů, kteří ze zákona nesmí cestovat do zahraničí (představitelé silových struktur, soudci, opozičníci v domácím vězení, vojáci v základní službě, atd).

Větší chuť strávit dovolenou "doma" mají Rusové i přes pokles cen letenek do zahraničí. Třeba přímý let do Barcelony a zpátky stál loni v průměru 23 tisíc rublů (v přepočtu přes 11 tisíc korun), zatímco v současné době lze letenku koupit za 15 tisíc (přes sedm tisíc korun). Obdobná situace je i s Římem (z 23 tisíc rublů v roce 2014 na 13 tisíc rublů letos) a dalšími destinacemi.

Už v březnu odborníci z Aviasales.ru předeslali, že mezi destinacemi, které si Rusové rezervovali na léto, vede Krym, hned za ním bylo Soči a pak Barcelona. 


Zdroje:
Lenta.ru