Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Kancléř Mynář koupil vilu ve Strašnicích zřejmě pod cenou, Zeman ho neodvolá

Aktualizováno: Kancléř Mynář koupil vilu ve Strašnicích zřejmě pod cenou, Zeman ho neodvolá
Kancléř prezidenta Vratislav Mynář | zdroj: Profimedia

Vila v pražských Strašnicích, kterou před Vánoci koupil hradní kancléř Vratislav Mynář za 5,5 milionu korun od právníka lobbisty Romana Janouška Víta Širokého, má zřejmě mnohem vyšší hodnotu. Pražský magistrát, který byl jejím vlastníkem, ji v roce 2005 prodal za 8,25 milionu korun, upozornil server Lidovky.cz. Prezident Miloš Zeman zatím Mynáře kvůli podezřelému nákupu odvolat neplánuje.

Přitom jen pozemek vily, která má rozlohu 600 metrů čtvereční a leží v lukrativní čtvrti, má podle realitního makléře osloveného serverem hodnotu minimálně tři miliony korun. Mynář se ale brání, že vila byla v dezolátním stavu a není si jistý ani tím, zda se podaří zachránit alespoň obvodové zdivo. Částku proto podle Lidovek nepovažuje za přehnaně nízkou.

Částka, za kterou Mynář vilu koupil, může ale kancléři zkomplikovat získání jeho stále chybějící bezpečnostní prověrky, doplňuje MF DNES. "Pokud jde o výrazně jinou cenu, než je cena obvyklá, pak by se tím někdo mohl zabývat pro podezření z krácení daně z převodu nemovitosti," cituje deník bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes na tiskové konferenci prohlásil, že Zeman je o celé záležitosti informován. Kancléře ale kvůli tomu odvolat neplánuje. "Nyní je na panu kancléři, aby vyvrátil veškeré pochybnosti. Věřím, že tak v nejbližších dnech učiní," uvedl Ovčáček.

Vila má za sebou poměrně pestrou minulost spojenou s osobami napojenými na vlivné pražské politiky. V roce 2005 ji od pražského magistrátu za 8,25 milionu koupil podnikatel Radek Luňák. Ten, jak upozornily Lidovky.cz, v tom samém roce prodal pozemky v Uhříněvsi mimo jiné lobbistovi Tomáši Hrdličkovi či rodičům exstarosty Prahy 10 Milana Richtera.

Luňák pak v roce 2013 nemovitost na lukrativním pozemku prodal se ztrátou tři miliony vlivném advokátovi Vítu Širokému, který obhajoval mimo jiné lobbistu Janouška či Karla Srbu odsouzeného za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. 

Zdroje:
Vlastní