Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Karla, Karolína, Vlasta. Proč české Amazonky propadly na obraně

Karla, Karolína, Vlasta. Proč české Amazonky propadly na obraně
Ženy se dokážou ohánět zbraněmi odpradávna. Generálům však velí teprve od pádu železné opony | zdroj: tisková zpráva

Běda ženám, které vládnou generálům! Česko mělo tři ministryně obrany. Dvě – Vlasta Parkanová a Karolína Peake – skončily neslavně. Také třetí – Karla Šlechtová – z obrany odejde bez poct. Co za tím vězí?

Andrej Babiš skládá puzzle druhé vlády. Část ministrů z první vlády zůstává, část odchází. Do druhé skupiny patří Karla Šlechtová. V čele ministerstva obrany ji vystřídá Lubomír Metnar.

Své představení na obraně ctižádostivá blondýna ukázkově zpackala. Dalo by se očekávat, že po sérii trapasů a přehmatů odejde sama. Bojovná a sebevědomá Karla však postrádá sebereflexi.

Šlechtová každopádně bude třetí česká Amazonka, které v čele maskulinní instituce skončí bez poct. Náhoda, souhra okolností?

Ženy v rolích ministryně obrany nejsou po pádu železné opony žádným zjevením. Momentálně je mají třeba v Německu, Francii a Španělsku. A nikde to není propadák. O německé křesťanské demokratce Ursule von der Leyenové, matce sedmi dětí, se dokonce uvažuje jako o příští generální tajemnici NATO.

V Česku to tak slavně nevypadá. Připomeňme si dílo trojice českých Amazonek.

Zpívající Vlasta

vlasta-0219806338 Vlasta Parkanová, Amazonka č. 1 | zdroj: Profimedia První českou šéfkou obrany byla žena se jménem pro tento úkol předurčeným: Vlasta – tedy vojevůdkyně, která podle Dalimilovy kroniky vedla z hradu Děvín válku proti mužům.

Vlastu Parkanovou však neprovázela pověst šéfky, která má řízení ministerstva pevně v rukou. Rozhodovat zpravidla nechávala podřízené.

Během angažmá na ministerstvu obrany (květen 2007 až květen 2009) se tato poslankyně za TOP 09 nejvíc blýskla agitkou pro americký radar v Brdech. Text k ní napsal Jan Vyčítal na melodii skladby Dobrý den, majore Gagarine (viz video, text zde).

V patrně nejpitomějším z Vyčítalových textů stojí: "Dobrý den, radare, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali. Dobrý den, radare, já ti tleskám…"

"Chtěla jsem odlehčit tu vypjatou a negativistickou kampaň, která diskusi o radaru provází. A také jsem chtěla věnovat panu prezidentovi Bushovi (mladšímu) netradiční dárek," vysvětlovala ministryně nevysvětlitelné.

Skladba sklidila posměch a dnes už zapomenutému projektu radarového systému v Česku prokázala medvědí službu.

zdroj: YouTube

Hlavním malérem Vlasty Parkanové na obraně se však stal nákup čtyř transportních letadel CASA za více než 3,5 miliardy korun. Rozhodla o něm druhá vláda Mirka Topolánka (nikoli sama Vlasta Parkanová) v dubnu 2009 – tedy v době, kdy byla v demisi.

Parkanová byla za "nevýhodný" nákup obviněna a před třemi lety obžalována, že porušila povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce tvrdí, že bývalá ministryně nezjistila přiměřenost ceny, a tak státu způsobila škodu 819 milionů korun. Hrozí jí desetileté vězení.

Rychlá Karolína

karolina-0127184566 Karolína Peake, Amazonka č. 2, s premiérem Petrem Nečasem | zdroj: Profimedia Karolína Peake, druhá Amazonka na obraně, se do politiky prosadila pomocí hesla "Kluky pusťte k vodě, volte naše holky" a také sexy kalendářem, na kterém se objevila s dalšími členkami Věcí veřejných. Spolu s několika poslanci však z politické firmy Víta Bárty utekla a založila stranu LIDEM - liberální demokraté.

Na ministryni obrany "povýšila" z předsedkyně legislativní rady vlády vedené premiérem Petrem Nečasem. Na obraně však strávila pouhých devět dnů – od 12. do 20. prosince 2012.

Vletěla tam jako uragán. Hned po svém nástupu odvolala tři klíčové muže vedení ministerstva, mezi nimi prvního náměstka, před tím náčelníka generálního štábu a Vojenské kanceláře prezidenta Vlastimila Picka.

Měla pro to logické vysvětlení: V politické funkci by neměli být vojáci.

Jenže Nečas chtěl v armádě klid. Proto prohlásil, že Peake "rozvrátila stabilizovaný resort a ztratila jeho důvěru". Václava Klause požádal, aby ji odvolal, a tehdejší prezident vyhověl. Jak jinak, držel se zásady "běda generálům, kterým žena vládne" a o Peake pochyboval ještě před jejím nástupem.

"Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu, a vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku," pravil pohrdlivě.

Namísto "dívenky" tedy vrchní velitel podržel "statné muže" z generálního štábu.

Karla s červeným tlačítkem

karla-0350449463 Karla Šlechtová, Amazonka č. 3 Dan Materna /Mafra | zdroj: Profimedia Karla Šlechtová předvedla na ministerstvu obrany nezapomenutelnou etudu. Po dvoutýdenním samostudiu webových stránek dala najevo, že na obraně nepotřebuje s ničím radit, že jí je vše jasné. A vskutku, vstoupila tam jako náčelnice, na kterou už resort dlouho čekal.

Národ o své práci v nové funkci příkladně informovala, sdílela ji s ním na "sockách". A nevynechala ani své největší trotloviny. Třeba to, jak s pomocí svého psa Rambohafíka vzdala čest neznámému vojínovi.

Dokázala pozoruhodné věci – třeba zaměnit první světovou válku za druhou. O poctě českým legionářům napsala: "Navštívila jsem Bachmač na Ukrajině, kde jsme odhalili památník československých vojáků, kteří bránili vesnici před Hitlerem."

Mezi generalitou vyvolala salvy smíchu, když se pochlubila, že u sebe neustále nosí "červené tlačítko". A ujistila, že by ho neváhala použít – to abyste mohli klidně spát.

Nasnadě je otázka: Nespletla si červené tlačítko s červenou rtěnkou?

zdroj: YouTube

Během prvních týdnů toho Karla stihla hodně. Například ztropit poplach kolem armádních nákupů. Anebo informovat, že za služby státu čelí ohrožení. "Moje ochranka musela zasáhnout, ani vám nebudu říkat, kdo všechno mě sleduje, " upozornila.

ČTĚTE TAKÉ: Vyhoďte ji z kola ven!

Šlechtová předvedla tak chabý výkon, že ani nebylo nutné, aby ji Babiš kompromitoval informací, že využívá VIP salonek na ruzyňském letišti za stovky tisíc.

Patrně doufala, že ji podrží vrchní velitel. Dělala pro to vše, co bylo v jejích silách. V předmluvě ke knize rozhovorů s Milošem Zemanem složila prezidentovi hlubokou poklonu: "Miloš Zeman je kotva v rozbouřeném moři. Nyní více, než kdykoli jindy, ho v politickém moři v naší krásné zemi potřebujeme."

Zeman si však ruce za jurodivou ministryni pálit nechtěl. Dny Karly Šlechtové na obraně jsou proto sečteny. 

Jak dlouho budeme čekat na čtvrtou Amazonku?

Zdroje:
Vlastní