Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Karvinský kostel je šikmější než věž v Pise

Karvinský kostel je šikmější než věž v Pise
Karvinský kostel sv. Petra z Alkantary | zdroj: Profimedia

Miliony turistů každoročně míří do italské Pisy, aby na vlastní oči spatřili slavnou šikmou věž. Neméně zajímavá památka je však i u nás. Stačí se vydat do Karviné a navštívit kostel sv. Petra z Alkantary.

I v Karviné totiž mají svou Pisu. Místní "šikmý" kostel je dokonce nakloněn ještě víc než známá italská věž. Na vině je zdejší rozsáhlá těžba černého uhlí. Kostel se proto během poměrně krátké doby silně naklonil a vychýlil o 6,8 stupně na jih. "Aktuálně je však kostel stabilizován," uvedla Tereza Ondruszová z římskokatolické farnosti Karviná.

Barokní kostel, který nechal postavit místní šlechtic František Wilhelm Larisch, byl vybudován v roce 1736. Jeho další osud výrazně ovlivnila těžba. Od roku 1854 bylo pod kostelem vytěženo 27 slojí v celkové mocnosti 46,82 metru a ještě na začátku 90. let minulého století mu dokonce hrozila demolice. Kostel se však povedlo důkladně zajistit a nejšikmější stavba v republice, která byla zapsána i do České knihy rekordů a kuriozit, tak stojí dál. "Byla snižována kostelní věž. Kostel je zabezpečen různým metodami, například ocelovým věncem ve zdech. Má poctivé základy a jeho konstrukce je postavena z kamene," přiblížila Ondruszová.

Rovné podlahy, ale šikmé stěny

Kostel však není šikmý jen z venku, hodně zajímavý pohled se nabízí jeho návštěvníkům i v interiéru. Podlahy jsou sice rovné, stěny jsou ale šikmé. I to z něj dělá raritu a turisty hojně vyhledávaný cíl. "Kostel ročně navštíví zhruba čtyři tisíce turistů," prozrazuje paní Ondruszová.

Šikmý kostel je také součástí zajímavé historie. V současné době stojí v okrajové karvinské části Doly, dříve ale býval jednou z dominant samostatného města Karvinná. Ta měla své výstavní domy, hornické kolonie, zámek s krásným zámeckým parkem, úřady, pivovar či dva kostely. Ten novější už nestojí, kostel sv. Petra z Alkantary ale přežil hornickou minulost a od roku 1949 je součástí jednotné Karviné.

"Město Karvinná mělo ještě v roce 1938 dvacet tisíc obyvatel. Dnes z něj ale kromě kostela zůstal už jen hřbitov, pole, lesy a rybníky," dodává k historii tohoto zajímavého místa Ondruszová.

Karvinská památka zdaleka není tak známá jako nejznámější šikmá stavba na světě v italské Pise, které před pár lety dokonce hrozilo zřícení. Šikmý kostel, v němž se konají pravidelné bohoslužby, se ale o svou budoucnost bát nemusí. "Kostel je stabilní. Pokud se pod ním nezačne těžit, tak jeho pád určitě nehrozí," ubezpečuje Ondruszová.

Zdroje:
Vlastní