Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Kde se vzal v Lednici islámský minaret?

Kde se vzal v Lednici islámský minaret?
Strop minaretu v Lednicko-valtickém areálu | zdroj: Profimedia

K dominantám Lednicko-valtického areálu nepatří jen zámky, ale také Apollónův chrám, obelisk nebo islámský minaret, jehož stavba je opředena řadou legend. Která je ta správná?

Jedna z legend vypráví o tom, že kníže Alois I. z Lichtenštejna měl na zámku v Lednici tajně muslimskou milenku, které se stýskalo po domově, a tak pro ni postavil minaret. Podle další pověsti chtěl kníže nechat postavit nový kostel, což se mu zatrhlo, a tak natruc nechal vybudovat islámskou stavbu. "Ale jsou to opravdu jen legendy. Kníže neměl v úmyslu stavět v Lednici kostel, ten zde už byl," říká kastelánka Státního zámku Lednice Ivana Holásková.

Minaret byl postaven podle plánů architekta Josefa Hardtmutha na přelomu 18. a 19. století. Patří k dominantám zámeckého parku, ve kterém se tyčí do téměř šedesátimetrové výšky. Dokonce se uvádí, že se jedná o nejvyšší stavbu tohoto typu mimo islámské země. "Pokud budeme srovnávat zahradní stavby a věže v parcích, pak je to rozhodně pravda," dodala Holásková.

Turecká věž, která vyrostla na močálovité půdě, byla postavena z kamenných kvádrů vážících často přes sto kilogramů. Stavělo se sedm let, v bažinách a za neustálého odčerpávání vody. "Jedna z legend říká, že při stavbě bylo použito mimořádně komplikované vřetenovité lešení, z něhož měli dělníci strach. Proto byl údajně povolán voják na koni, který po lešení vyjel, aby dokázal jeho pevnost," uvedla Holásková. Stavba byla na svou dobu navíc mimořádně drahá - vyšla na milion zlatých.

Minaret má tři vyhlídková parta a do toho nejvyššího vede více než 300 schodů. Z nejvyššího ochozu je nádherný výhled na zámecký park s jeho vodními plochami a ostrovy. "A za jasného počasí je možno dohlédnout až na Pavlovské vrchy i Bílé Karpaty," přibližuje Holásková.

Sto tisíc návštěvníků za rok

V prvním patře jsou k vidění orientální salony s velmi cennými mozaikami, arabeskami a nábytkem. "Právě tady si návštěvníci mohou udělat představu o bohaté zdobnosti arabského výtvarného umění i užitkových předmětů," říká kastelánka s tím, že minaret ročně navštíví okolo sta tisíc turistů.

Památka v islámském stylu je v České republice opravdu ojedinělá. A návštěvníci k ní tak i přistupují. "Myslím, že většina lidí si uvědomuje, že minaret nemá s náboženstvím nic společného. Je to stavba, která vznikla za zcela jiným účelem, a je opravdu vnímána jen jako vyhlídková věž v romantickém orientálním stylu," soudí Holásková.

V současné době minaret stále prochází opravami, které začaly už v osmdesátých letech minulého století, kdy byla silně narušena statika budovy a poničeny salony v prvním patře. Během rekonstrukce v nich byly náročným způsobem restaurovány výmalby a mozaikové podlahy, stolky z polodrahokamů a minaret byl vybaven zabezpečovacím systémem. Nyní se provádí poslední etapa opravy fasád v přízemí, které byly poškozeny návštěvníky. "Ti byli schopni své podpisy vyrývat do neuvěřitelných výšek. Pak už zbývá jen výmalba vnitřního schodiště a minaret bude zase v plné kráse a původní podobě," těší se kastelánka.

A hlavní otázka na závěr. Jak se tedy islámský minaret ocitl v lednickém zámeckém parku? Nehledejte v tom žádnou senzaci. "Hlavním důvodem stavby minaretu byla potřeba přehlédnout z výšky rozsáhlé parkové plochy," prozradila Holásková.

Zdroje:
Vlastní