Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kde vzal Asad sarin, když mu před třemi roky zlikvidovali chemický arzenál?

Kde vzal Asad sarin, když mu před třemi roky zlikvidovali chemický arzenál?
Na utrpení Syřanů, kteří se stali oběťmi chemického útoku, se takto snažili upozornit demonstranti ve Francii | zdroj: Profimedia

Spojené státy a jejich západní spojenci mají jasno: nervový plyn, který zabíjel v syrské provincii Idlib, je sarin pocházející ze skladů syrské armády. Ale jak je to možné, když Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) všechny nervové plyny v letech 2013 až 2014 údajně kompletně odvezla ze země a zničila? Nebo to přinejmenším tvrdila – a v neposlední řadě za to v říjnu 2013 dostala Nobelovu cenu za mír.

Od zahájení války v Sýrii v březnu 2011 bývá z užití chemických zbraní obviňován jak režim prezidenta Bašára Asada, tak četné povstalecké skupiny včetně Islámského státu. Damašek i povstalci to ovšem vytrvale odmítají.

Asadův režim byl v srpnu 2013 obviněn z toho, že jeho armáda použila chemické zbraně proti civilistům, kterých tehdy v důsledku útoku zahynuly stovky. Prezident Barack Obama hovořil o "překročení červené linie" a odvetný americký úder byl na spadnutí. Asad se mu za minutu dvanáct vyhnul, když souhlasil, že nechá svůj chemický arzenál zničit – byť nasazení chemických zbraní jako takové popřel.

Likvidace se děla pod dohledem OPCW. Předání nebezpečných chemikálií doprovázely průtahy, nicméně koncem června 2014 odevzdala Sýrie podle OPCW poslední zásoby chemických zbraní. "Nemohu říci, že Sýrie už nemá žádné chemické zbraně," uvedl tehdy šéf OPCW Ahmet Üzümcü. Odvezených téměř 1300 tun nicméně podle něj odpovídalo množství, které odhadovali mezinárodní analytici a bezpečnostní experti.

Jsou Asadovy sklady opravdu prázdné?

Sklady chemických zbraní syrského diktátora by tak vlastně už měly zet prázdnotou. Mnohé ale nasvědčuje tomu, že si režim nějaké tajné zásoby přece jen ponechal. Izraelské bezpečnostní síly podle deníku Haarec předpokládají, že se v případě použitého sarinu jedná o zbytky starých zásob, které se před mezinárodními inspektory podařilo ututlat.

profimedia-0328104258 Stálá zástupkyně Spojených států v OSN Nikki Haleyová ukazuje na zasedání Rady bezpečnosti snímky po útoku v Idlíbu | zdroj: Profimedia

Také Üzümcü si před časem v interní zprávě postěžoval, že Damašek poskytuje zavádějící informace. OPCW se proto několikrát pokusila Syřanům pomoci zkompletovat hlášení, to ale nikdy k ničemu nevedlo, uvedl v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk odborník na chemické zbraně, toxikolog a spoluzakladatel OPCW Ralf Trapp.

Podle jeho slov není ani jasné, zda se Asad mezitím nepokusil uskladnit nové bojové látky, nebo přinejmenším jejich komponenty. Tento názor sdílejí i někteří izraelští specialisté na Sýrii.

Chemické útoky v Sýrii pokračovaly i po červnu 2014

Se souhlasem Damašku pracuje od dubna 2014 v Sýrii vyšetřovací komise OPCW, která má zjistit, zda se při bojích nepoužívají chemické zbraně. Už v listopadu 2015 zástupce Spojených států při OPCW Rafael Foley prohlásil, že používání chemických zbraní se v Sýrii stává "rutinní záležitostí". Zároveň obvinil Asadův režim, že je to především on, kdo je používá proti vlastním občanům. Podobná obvinění jsou namířená často i proti povstalcům z řad islámských radikálů.

Syrské jednotky například podle výsledků vyšetřování v dubnu 2014 v obci Talmanis a v březnu 2015 v obci Sarmín v provincii Idlib použily chlor. Islámský stát ho několikrát použil jako chemickou zbraň proti kurdským bojovníkům na severu Iráku. V srpnu 2015 pak Islámský stát prokazatelně použil yperit v obci Mára a loni v dubnu v boji o armádní letiště v provincii Dajr az-Zaur.

Experti: Sarin se při zásahu pumou neuvolní, ale shoří

Většina expertů na chemické zbraně nepovažuje za pravděpodobné, že by syrské letectvo vyvolalo nynější tragédii v Idlibu tím, že omylem zasáhlo sklad bojových látek povstalců, jak tvrdí Damašek a Moskva.

Bývalý šéf britských protichemických sil Hamish de Bretton-Gordon serveru BBC řekl, že takové tvrzení je nesmyslné.

profimedia-0328028028 zdroj: Profimedia

"Když vyhodíte do povětří sarin, zničíte ho," říká odborník. Výbuch způsobený náletem na sklad chemických zbraní by podle něj s velkou pravděpodobností veškeré chemikálie spálil. Sarin a ostatní nervové plyny se kromě toho obvykle uchovávají jako dva oddělené komponenty, které se zkombinují až krátce před použitím – buď manuálně, anebo automaticky uvnitř zbraně po jejím odpálení.

Co je sarin a jak účinkuje?

Smrtící nervový plyn sarin vyvinuli nacističtí vědci v roce 1938 v Německu. Podle nich také dostal název: Schrader, Ambros, Rüdiger a Van der Linde. Původně mělo jít o prostředek proti plodinovým škůdcům; jeho výroba je složitý proces.

Látka nemá žádný zápach ani vůni. Vdechnutá nebo vstřebaná kůží zabíjí ochromením dýchacího centra centrálního nervového systému a paralyzováním svalů kolem plic. Následkem je smrt udušením.

Sarin může kontaminovat jídlo či vodu a je šestadvacetkrát smrtelnější než plynný kyanid. Kapička o velikosti dírky od špendlíku zabije podle WHO člověka. Symptomy zahrnují nevolnost a prudké bolesti hlavy, rozšířené zornice, rozmazané vidění, slinění, svalové křeče, zástavu dýchání a ztrátu vědomí. Následuje kóma a smrt.

Zdroje:
BBC, Die Welt, Die Presse, Haarec, Deutschlandfunk