Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kdepak netopýři, za příští pandemií mohou být teroristé

Kdepak netopýři, za příští pandemií mohou být teroristé
Palestinské bojovnice z islámského džihádu. Za pandemie se podílejí na dezinfekci objektů v pásmu Gazy. | zdroj: Profimedia

Vyrobit nebezpečný vir bude jednou možné v garáži s vybavením nakoupeným na Amazonu, varuje uznávaný akademik. Nynější pandemii bychom proto měli brát jako test na to, co teprve přijde.

Od počátku pandemie covidu-19 šířili někteří "experti" teorii, že koronavirus SARS-CoV-2, který nemoc vyvolává, byl vytvořen uměle. V několika analýzách jeho genomů však nebyl nalezen důkaz, že by byl vyroben nebo upravován v laboratoři. Jeho genetické sekvence ukazují na to, že má původ u netopýrů.

To však neznamená, že genetické technologie v rukou nepřátel nemohou rozpoutat pandemii další. Ta nynější jim může být inspirací. Ukázala, že titěrné viry mohou dostat na kolena gigantické západní ekonomiky, že to jsou účinnější zbraně než bomby nebo unesené boeingy.

Virus z garáže

Před takovým scénářem varuje v článku pro web Foreign Policy profesor Carnegieho-Mellonovy univerzity v Pittsburghu Vivek Wadhwa. Upozorňuje, že s pokrokem genetického inženýrství se blíží doba, kdy výroba smrtícího patogenu se stane dostupnou a levnou technologií.

"Experimenty, které mohou být prováděny jen v nákladně vybavených a chráněných vládních a podnikových laboratořích, bude možné provádět v garáži nebo na kuchyňském stole s vybavením zakoupeným na Amazonu," píše Wadhwa.

profimedia-0531037360 uuuu Práce v laboratoři. Budou se jí jednou věnovat také experti teroristických skupin? | zdroj: Profimedia

K tomu si můžeme položit otázku: Je snad možné spoléhat na to, že teroristická skupina nebude schopna postavit tým vysokoškolsky vzdělaných biohackerů?

Džin byl vytažen

V Cimrmanově hře Posel světla zazní osudová otázka: "… Ten pokrok, kde se to zastaví?"

Wadwa uznává, že se nezastaví, je zkrátka pozdě na to, abychom zastavili globální šíření genetických technologií. "Džin byl vytažen z lahve," píše profesor.

Jako příklad pokroku v genetickém inženýrství uvádí pradávný virus koňských neštovic, který před třemi lety vzkřísili experti z kanadské Univerzity Alberta. Pomocí komerčně dostupných surovin dokázali za necelého půl roku a s náklady nepřevyšujícími 100 tisíc dolarů sestavit příbuzného pravých neštovic prakticky od nuly.

Netopýr za letu 0040385222 Netopýři jsou zásobníky virů. Koronavirus SARS-CoV-2 obdobně jako (první) SARS, MERS nebo Ebola patrně pochází od těchto létavců | zdroj: Profimedia

Mnozí lidé tehdy byli zděšeni, nevěděli, že syntetizovaný virus podobný pravým neštovicím, je pro lidi neškodný. Byl součástí vývoje technologie pro testování vakcín proti neštovicím. Taková činnost chrání zdraví, vždyť první vakcíny proti pravým neštovicím vytvořili vědci z viru kravských neštovic.

Cíle teroristů však mohou být odlišné.

Covid jako test

Pokrok v genetickém sekvenování a editaci genů, zejména technologie CRISPR, jim může dát do rukou mimořádně ničivé zbraně. Web Futurism připomíná, že v květnu 2018 testovalo Centrum zdravotní bezpečnosti Johna Hopkinse fiktivní scénář, ve kterém tehdejší američtí politici reagovali na útok uměle vytvořeným smrtícím virem. Výsledek simulovaného scénáře byl alarmující: více než 150 milionů mrtvých.

"S nynější pandemií koronavirů musíme zacházet jako se zkouškou toho, co teprve přijde, včetně virů záměrně vytvořených lidmi," upozorňuje profesor Wadhwa. Jediným způsobem, jak se proti takovému útoku bránit, je podle něj urychlit aplikaci nových technologií pro obranu. Vývoj vakcín pro covid-19 dokládá, že to je možné.

V minulosti se připravovaly dlouhé roky i desetiletí. Teď jsme na dobré cestě, abychom je díky genetickému inženýrství měli během několika měsíců.