Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kdo stojí za čínskou CEFC? Nové informace odkrývají postavy v pozadí

Kdo stojí za čínskou CEFC? Nové informace odkrývají postavy v pozadí
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ještě nedávno se struktura čínské skupiny CEFC jevila jako zcela neprůhledná, nyní se HlídacíPes.org ve spolupráci se serverem Sinopsis podařilo dohledat úplné vlastnické vazby. Za expanzivní společností stojí pět významných manažerů skupiny.

Nástup čínské skupiny CEFC do Česka byl od počátku ambiciózní, ještě před svým byznysovým vpádem získala nejvlivnějšího přímluvce – prezidenta Miloše Zemana, který jmenoval předsedu společnosti Jie Ťien-minga svým zvláštním poradcem.

Kdo však za neznámou skupinou vlastně stojí, nebylo tehdy zřejmé. Z otevřených zdrojů se podařilo získat pouze kusou informaci o tom, že pět procent vlastnického podílu patří zmíněnému poradci českého prezidenta Ťien-mingovi.

Nyní se HlídacíPes.org ve spolupráci s projektem Sinopsis podařilo detailně rozkrýt majetkové vazby společnosti. Z údajů dostupných v čínských otevřených zdrojích vyplývá, že za spletí firem ovládajících vlajkovou loď CEFC China Energy Company Limited stojí pět jejích klíčových manažerů – Cang Ťien-ťün, Čuang Miao-čung, Li Jung, Su Wej-čung a Čeng Siung-pin.

Samotná firma přitom vznikla „restrukturalizací“ a přejmenováním státního podniku. Předání společnosti do "soukromých" rukou mohlo čínské vládě pomoci zbavit se při expanzi do zahraničí podezření z možné infiltrace čínského politického vlivu.

Ostatně předseda CEFC Jie Ťien-ming v rozhovoru pro americký časopis Fortune deklaroval těsné sepětí skupiny s politikou čínského státu. "Těsně následujeme celostátní strategie. Svoji podnikovou strategii vypracováváme podle těch celostátních," konstatoval Jie Ťien-ming v interview loni na podzim.

Významní manažeři

Ústřední společnost CEFC China Energy Company Limited je podle nejnovějších údajů z čínské wikipedie vlastněna z 99,05 % společností Shanghai Energy Fund Investment Co., zbývající dílčí podíl drží Sinounited Investment Stock Corporation Limited.

Ta je také vlastníkem společnosti CEFC China International Equity Investment, ve které se už coby spoluvlastníci objevují manažeři skupiny. Na vlastnictví se tak podílí Li Jung – výkonný ředitel ústřední CEFC, Su Wej-čung – ředitel CEFC, Čeng Siung-pin – generální manažer CEFC a nakonec společnost Shanghai Jinzhuan Equity Investment Fund Co. Tu pak ovládají výkonný ředitel CEFC Cang Ťien-ťün a ředitel CEFC Čuang Miao-čung.

Z dostupných údajů ovšem nelze vyčíst, jakým konkrétním podílem jednotliví vlastníci skupiny CEFC disponují. Není také zcela zřejmé, zda předseda CEFC Jie Ťien-ming stále vlastní 5% podíl, který byl zaznamenán v srpnu 2015.

Nicméně zřejmé je, že Čuang i Cang patří v propletenci firem skupiny k výrazným postavám. Oba figurují nejen coby manažeři ústřední CEFC, ale také v řadě dalších propojených společnostech, například v China Energy Found Comitee či CITIC International Assets Management Limited, ve které má ústřední CEFC 15% vlastnický podíl.

Hybridní CEFC

Podle předního českého sinologa Martina Hály je vlastnická struktura CEFC i v samotné Číně nezvyklá. Nejedná se totiž ani o státní, ani o soukromý podnik, ale o jakýsi hybrid.

"I v Číně budí zvědavost, odkud se z ničeho nic vzal obrovský podnik, ať už v soukromém či hybridním vlastnictví, ve strategickém sektoru jako je energetika, jemuž tradičně dominují velké státní podniky, často pod přímým dohledem čínské vlády," konstatuje Hála.

"Valná část konglomerátu, včetně vlajkové lodi CEFC Energy, podle všeho vznikla převzetím původně státních podniků. To by nasvědčovalo, že čínská vláda prostor pro vznik takových podniků nejen uvolnila, ale hned také vyplnila, nebo pomáhala vyplnit," upozorňuje sinolog Hála.

"Jinými slovy, že si pro expanzi do zahraničí vytváří po boku státních podniků také novou kategorii podniků nominálně soukromých (nebo hybridních), jež jsou v cizině přijatelnější nežli SOE (State Owned Enterprise)."

CEFC-FINAL-X-1 Vlastnická struktura CEFC. Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: