Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Kdy poprvé zkomponovala operu žena?

Kdy poprvé zkomponovala operu žena?
Francesca Cacciniová | zdroj: Wikipedia.org

Kolik dokážete na první dobrou vyjmenovat hudebních skladatelů? A kolik autorů oper? A při vší úctě: Kolik mezi nimi bude žen?

Třebaže slavných pěvkyň a hudebnic by se člověk nedopočítal, mnoho ženských autorek klasické hudby asi laik z rukávu nevysype. Přesto první žena zkomponovala operu už před čtyřmi staletími. Nebo přesněji řečeno jde o první dochovanou operu ženské autorky.

Onou dámou byla jistá Francesca Cacciniová a její opus se jmenuje La liberazione di Ruggiero dall'isola d'Alcina (čili Ruggierovo vysvobození z Alcinina ostrova). Operu si objednala Marie Magdalena Habsburská u příležitosti návštěvy polského korunního prince (a pozdějšího krále) Vladislava Zikmunda. Poprvé byla opera uvedena ve Florencii 2. února 1625. Prince představení natolik zaujalo, že jej o tři roky později nechal znovu uvést ve Varšavě, pravděpodobně dokonce v polštině.

Cacciniová, známá pod přezdívkou La Cecchina, se narodila v roce 1587. Byla nejen skladatelkou, ale také učila hudbu, zpívala a hrála na loutnu a na cembalo. Její talent ocenil například i známý skladatel Claudio Monteverdi. Měla jej ostatně po kom zdědit: Všichni členové její rodiny byli muzikanti.

Mladá Francesca vystupovala s rodiči, sestrou, nevlastním bratrem a otcovými žáky. Společně s nimi dokonce byla na několikaměsíčním koncertním turné na dvoře francouzského krále Jindřicha IV. Královu nabídku stálého angažmá ve Francii ovšem překazil toskánský velkovévoda, který rodinu povolal zpět do Florencie.

S rodinným souborem vystupovala Francesca i poté, co byla angažována u dvora Medicejských, kde na vrcholu své kariéry ve dvacátých letech 17. století byla významnou a nejlépe placenou muzikantkou celého dvora.

Komická opera s koňským baletem

Jediná dochovaná opera Cacciniové pojednává o rytíři Ruggierovi, kterého na ostrově drží v zajetí zlá kouzelnice Alcina. Nakonec jej vysvobodí hodná víla Melissa. Příběh je volně inspirován epickou básní Zuřivý Roland od renesančního básníka Ludovica Ariosta, která byla mimo jiné zhudebněna i Antoniem Vivaldim, Georgem Friedrichem Händelem nebo Josephem Haydnem. Vedle instrumentální hudby a zpěvu zahrnuje komická opera Cacciniové také taneční vsuvky a na závěr následuje koňský balet.

Při prvním uvedení opery v jedné z vil Medicejských sledovalo publikum z balkonu jezdce, kteří svou choreografii na koních předváděli na nádvoří. Ještě téhož roku byla partitura opery vytištěna, což je jedním z důvodů, proč se skladba zachovala.

Odchodem od dvora skladatelčina stopa mizí

Když se La Cecchina podruhé vdala (její první manžel zemřel v roce 1626), svět hudby na čas opustila. V roce 1630 pak podruhé ovdověla a vrátila se znovu do služeb dvora Medicejských jako učitelka hudby, skladatelka a muzikantka.

Vedle zmíněné opery se po Cacciniové dochovala sbírka 32 sólových zpěvů a čtyř duetů s církevními i světskými texty. Další skladby plodné autorky jsou nenávratně ztraceny – včetně šestnácti jevištních kusů, které byly zkomponovány pro komedie básníka Michelangela Buonarrotiho mladšího (prasynovce slavného malíře a sochaře).

Dvůr Medicejských opustila Cacciniová v květnu 1641. Poté její stopa mizí a není známo ani datum jejího úmrtí.

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, PM