Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Když píšeme textové zprávy za chůze, pohybujeme se jako roboti

Když píšeme textové zprávy za chůze, pohybujeme se jako roboti
Psaní zpráv za chůze | zdroj: ThinkStock

O tom, že psaní SMS zpráv za chůze skýtá jistá rizika, není sporu – kdekdo z nás už takto nejspíš někdy na ulici vrazil do jiného chodce nebo objektu. Tím však, zdá se, rizika zdaleka nekončí. Podle australských vědců může psaní zpráv za chůze přivodit krátkodobé i dlouhodobé zdravotní potíže, a dokonce změnit náš vztah k prostoru. V článku The Art of Texting While Walking (Umění psát zprávy za chůze) se problému věnuje dnešní vydání The New York Times Magazine.

Psaní SMS zpráv podle vědců snižuje naši pozornost při chůzi podobně, jako je tomu u té samé činnosti během řízení auta. Při chůzi to však silnější dopady, neboť zatímco u řízení auta sedíme, do chůze zapojujeme celý pohybový aparát.

Přesto není tento jev zatím příliš prozkoumán – jednou z mála studií, která se tématem zabývá, je nedávný pokus vědců z University of Queensland v australském Brisbane. Během něj mělo šestadvacet zdravých dospělých projít celkem třikrát krátký úsek, přičemž jednou měli kráčet bez mobilního telefonu, jednou během toho, co na telefonu četli delší text, a jednou během psaní zprávy ve znění „Čiperná hnědá liška přeskakuje líného psa“. Dobrovolníci, kteří se výzkumu účastnili, měli telefon držet v ruce tak, jako ho drží obvykle, a jít stejným způsobem, jako chodí běžně. Během pokusu jejich kroky snímala kamera.

Výsledky přinesly několik zajímavých zjištění. Ukázalo se, že při psaní zpráv se zásadně mění způsob chůze a držení těla: Když píšeme zprávu, kráčíme s tělem nepřirozeně vzpřímeným a ztuhlým, hlavu máme ustrnulou v jedné pozici, oči zafixované na obrazovce a bradu přitaženou k hrudníku. Méně se během psaní pohybuje také krční páteř a klouby dolní části zad. Paže se nám samozřejmě nepohupují volně u těla jako u běžné chůze, ale máme je ohnuté a ukotvené v jedné poloze. Ztuhlé máme také pánevní klouby, díky čemuž je naše chůze trhavější. Podle doktorky Siobhany Shabrunové, která pokus vedla, se lidé s mobilem prostě pohybují jako roboti.

Mnozí z nás to znají Mnozí z nás to znají | zdroj: ThinkStock

Při psaní zpráv však nemáme pouze odlišné držení těla, ale také způsob chůze. Účastníci výzkumu dělali při psaní na telefonu výrazně kratší kroky než bez něj, a také s každým krokem pokládali chodidla více do stran, díky čemuž neměla jejich chůze přímý směr.

Podle doktorky Shabrunové obě zjištění ukazují, že teoretická srážka s jiným chodcem není u této činnosti zdaleka jediným rizikem. Domnívá se, že časté psaní zpráv za chůze může způsobit bolesti krku a ramen, jelikož se tím omezuje jejich běžný rozsah pohybu. Jako částečné řešení navrhuje procvičovat si tu a tam během chůze krční páteř pohyby hlavy dozadu a dopředu.

Vůbec nejzásadnějším zjištěním této studie však je to, že psaní zpráv může změnit náš vztah k prostoru. V běžných situacích je totiž náš mozek vždy primárně zaměstnán udržováním rovnováhy, zatímco při psaní SMS zpráv za chůze se mozek podle všeho více věnuje právě psaní.

Zdroje:
The New York Times Magazine