Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Když se hází jed do pití a bijí novináři

Když se hází jed do pití a bijí novináři
Bývalý boxer Karel Slezák rozdává rány | zdroj: YouTube.com

Nadávky, strkání a dokonce rány pěstí. Tak vypadal večer v Top Hotelu, kde měl volební štáb Miloš Zeman. Fanoušci znovuzvolené hlavy státu se tu ostře pustili do přítomných novinářů věnujících pozornost Milanu Rokytkovi, který pod vlivem alkoholu odpadl. Anebo ho snad otrávil mstivý drahošovec nějakým sofistikovaným jedem? Kdo ví...

Velkou pozornost k sobě během prezidentských voleb strhl incident v Top Hotelu, kde měl svůj volební štáb Miloš Zeman. Poté, co opětovně zvolený prezident republiky místo opustil, došlo zde ke konfliktu mezi novináři a některými příznivci hlavy státu, kteří i po oficiálním skončení akce v prostorách nadále slavili.

S oslavou Zemanova vítězství to ale podle všeho poněkud přehnal novinář a člen KSČM Milan Rokytka, jehož odpadnutí a následný zákrok záchranářů přitáhly pozornost přítomných kamer a fotoaparátů. To se ale nelíbilo některým Zemanovým fanouškům, kteří se rozhodli nevybíravými způsoby novináře vyhnat a krom řady ostrých nadávek a posměchu se do nich a jejich techniky pustili i ručně.

Když se u nás chlapi poperou

Z konfliktu je tak možné vidět řadu záběrů z různých úhlů, které zachycují jak agresivní strhávání kamer, tak odhazování telefonů i rázné rány pěstí, jež začal neohroženě rozdávat 73letý Karel Slezák - podnikatel, novinář a bývalý boxer. Prošedivělý rváč se pustil do kameramana iDNES.cz Alexandera Šulce a krom série nadávek a výzev k rvačce mu uštědřil i menší lekci, jak se dává levý a pravý hák.

Dalším z výrazných agresorů, co se rozhodli naložit přítomným novinářům, byl Jan Šolta, kterého na záběrech můžeme vidět v červených brýlích a slyšet ho ve videích pronášet většinu sprosťáren a výsměchu na účet přítomných novinářů. "Pěkná dlaň, ne? Dobrá? Líbí se ti to? Běž si za Drahošem, dá ti pusu," můžeme například od Jana Šolty slyšet ve videu na TN.cz, kde se snaží zakrývat rukou objektiv.

Ani Jan Šolta se nakonec neomezil pouze na vulgarity a podobně jako Karel Slezák se spolehl i na své ruce. Můžeme ho tak vidět například strhávat na zem kameru, zahazovat jedné z novinářek mobilní telefon a násilím vystrkávat z místnosti další přítomné zaměstnance médií.

Jen přes moji mrtvolu! 

Tuto parodii na pořádnou hospodskou rvačku nakonec heroickými slovy, jako vystřiženými z nějakého fantasy velkofilmu, ukončil další z přítomných fanoušků prezidenta Miloše Zemana, vyznavač dezinformačních serverů Robert Žák, který s vážnou tváří pronesl: "Jestli chce nějakej novinář sem jít, půjde přes moji mrtvolu."

Na záběrech se mimo jiné mihne také známá tvář české extremistické scény Jiří Černohorský, jenž ve videu domlouvá rváči Karlu Slezákovi. Je třeba říct, že ve chvíli, kdy vám domlouvá člověk, který za sebou má řadu velmi kontroverzních a nenávistných akcí (například veřejné pálení Koránu), nebo se kvůli němu v minulosti slušně handrkovali demonstranti s policií, tak už je asi vážně něco špatně.

Celý incident má přes svou neuvěřitelnou zbytečnost docela velkou a místy i velmi zábavnou dohru. Jak to s podobně bizarními událostmi bývá, stal se konflikt momentálně oblíbeným tématem českého internetového humoru. Na facebooku tak najdeme například události jako "Večerní lekce boxu s Karlem Slezákem" a "Sommeliérský kurz s Milanem Rokytkou".

27072986_2006237716256132_6969073941668974424_n Karel Slezák vs. Alexander Šulc - parodie na hru Mortal Kombat | zdroj: Facebook

Pochopitelně se také objevila řada zábavných fotomontáží utahujících si především právě z bojovnosti Karla Slezáka a opilosti Milana Rokytky. Mezi internetovými šprýmaři rovněž začal kolovat výraz "vylít se jako Rokytka/na Rokytku". Uvidíme, jestli se udrží a zlidoví podobně jako Zemanova viróza.

Sofistikovaný atentát

A jako by to nestačilo, dodal další důvody k smíchu uživatelům internetu sám Milan Rokytka, který na svém domovském serveru Týdeník občanské právo začal o události vydávat jeden článek za druhým. Z jeho textů jsme se tak postupně dozvěděli, že samozřejmě nebyl opilý, ale ve skutečnosti se ho někdo pokusil otrávit za jeho mediální práci ve prospěch Miloše Zemana.

"Nemohu vyloučit, že mi někdo vhodil do nápoje ze msty nějaký sofistikovaný jed, po kterém jsem zkolaboval," tvrdí na serveru Rokytka, podle kterého se Drahošovi voliči před ničím nezastaví. "Další Drahošovci si prostřednictvím sociálních sítí předávali návody a instrukce, jak pomocí igelitového pytlíku zadusit Zemanovi stoupence."

Na to už se nedá říct skoro nic. Jinak na většině fotek z večera můžeme Milana Rokytku vidět s lahví Staropramenu. Možná to není zrovna nejlepší pivo na světě, ale nazývat ho rovnou sofistikovaným jedem asi není úplně namístě.

Rokytka také na serveru oznámil, že je rozhodnutý nominovat Karla Slezáka a Jana Šoltu na cenu Michala Velíška, která se uděluje neprofesionálům, co za dramatických okolností zachránili někomu život. Můžeme předpokládat, že Rokytka se raději ani nepodíval na videa z onoho inkriminovaného večera, jinak by viděl, jak ho Karel Slezák ne zrovna šetrně nechá rozmáznout na pódiu a Jan Šolta se místo nějakého pečování jde hned pořádně pohádat s novináři. Ale ruku na srdce: kdo z nás se kdy rád podíval na videa a fotky z večera, během kterého se pořádně zřídil a všichni kamarádi se mu ještě týden smáli?

Událost se samozřejmě dočkala i serioznější odezvy. Vyjádřil se například Syndikát novinářů ČR, který momentálně posuzuje chování Karla Slezáka, jemuž hrozí vyloučení. Případem se rovněž zabývá policie a dočkali jsme se odsouzení útoků na novináře i od některých politiků. Incidentu si všimli i v zahraničí a organizace Reportéři bez hranic se proti němu okamžitě kriticky postavila, ač si nepravdivě spojila útočníky s členy štábu prezidenta Miloše Zemana.

Kdyby se tahle bizarnost semlela někdy jindy a za jiných okolností, asi by nemělo smysl jí věnovat moc pozornosti. Ale v kontextu dnešní vyhrocené společenské nálady, kdy řada politiků, včetně Miloše Zemana, neustále útočí na média a novináře, je to bohužel poněkud alarmující událost. Snad za tím vším stál přece jen hlavně alkohol a nestane se z mlácení novinářů a ničení kamer oblíbený trend.

Zdroje:
Vlastní