Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Když sudí chybami mění skóre: Plíšková v tom nebyla sama

Když sudí chybami mění skóre: Plíšková v tom nebyla sama
Chyba rozhodčí napomohla prohře Karolíny Plíškové | zdroj: Profimedia

Cítila velkou křivdu. Rozhodčí ji za důležitého stavu upřeli bod. Tenistka Karolína Plíšková zuřila - a po prohře ve vzteku udělala raketou díru do umpiru. Chybný verdikt vzbudil velké emoce, ale nešlo zdaleka o první výraznou chybu tenisových sudích. A zřejmě ani ne poslední.

O co šlo v případě Plíškové? Česká tenistka hrála druhé kolo turnaje v Římě. Ve třetím setu vyrovnaného zápasu s Marií Sakkariovou zahrála za stavu 5:5 a shoda smeč, kterou čárová sudí označila jako aut. Umpirová rozhodčí Marta Mrozinská pak její výrok potvrdila. Plíškové nepomohla ani konzultace se supervizorkou.

Rozhozená tenistka pak game ztratila, následně i celý zápas. K umpirové sudí vzápětí natáhla ruku, ale hned poté ji zase stáhla. A začala zuřivě mlátit raketou do umpiru, až v něm udělala díru. Za své chování nejspíš dostane pokutu, ovšem za hrubé selhání sudích ji politovaly třeba Chris Evertová nebo Iveta Benešová.

Karolíny se zastala i sestra Kristýna, která na Twitteru uvedla: "Nikdy jsem na okruhu WTA neviděla nic horšího. Doufám, že Marta Mrozinská už nikdy nebude rozhodovat můj nebo Karolínin zápas."

Ani tenisoví sudí zkrátka nejsou neomylní. Nejčastěji k selháním dochází na antuce, kde chybí jestřábí oko. Ale i s jeho přítomností mohou vzniknout křivdy. Stačí se podívat na některá selhání, která se rozhodčím v minulosti přihodila...

Pomoc Nadalovi

Třeba loni v Monte Carlu v zápase antukového krále Rafaela Nadala s Davidem Goffinem. Nadal se obvykle na oranžové drti do problémů nedostává, v tomto zápase však měl prohrávat v prvním setu 2:4. 

Jenže míček, který by posunul Goffina do tohoto vedení, ohodnotil umpirový sudí Cedric Mourier špatně. Nadalův forhend mířil zjevně do autu, ovšem Mourier našel jinou stopu a označil míček za dobrý. Od té chvíle už Goffin vyhrál jen jediný game.

Stejný sudí rozčílil v roce 2013 v Římě srbského hráče Viktora Troického. Ten zahrál v zápase 2. kola s Ernestsem Gulbisem úder těsně k základní čáře, lajnový sudí zůstal potichu, ale Mourier zahlásil aut, ač byl míček dobrý. Troickému nepomohly ani diskuse.

A do třetice Mourier. Rovněž v roce 2013 na turnaji v Madridu nechal zahrát Michaila Južného znovu podání, protože škrtlo o pásku. Opakovaný záběr však jasně ukázal, že šlo do autu. Sudí tehdy argumentoval, že podání spadlo na čáru, tudíž nemůže ukázat jeho stopu. Južnyj potom game v utkání 3. kola s Rafaelem Nadalem dovedl k vítěznému konci.

Nepřiznaný dopad

Jenže i na tvrdých površích se stávají omyly. Stejně jako může selhat lidský faktor, zadrhne se občas i technika. Třeba jako v Dauhá v roce 2015 při zápasu Viktorie Azarenkové a Caroline Wozniacké. Čtvrtfinále nakonec ovládla Azarenková 6:3, 6:1, ač ji mírně vykolejila situace z prvního setu.

Wozniacká hrála druhé podání, které škrtlo o pásku a skutálelo se do autu. Měla být hlášena dvojchyba, ovšem umpirový sudí označil míček za "let" a nařídil jeho opakování. Následovala vyhrocená diskuse u sítě, po níž si Wozniacká vymohla nový druhý servis. Správně přitom už měla mít Azarenková setbol. Jenže jestřábí oko zrovna nefungovalo...

Těžko pochopitelnou chybu udělal před třemi lety na turnaji v Indian Wells rozhodčí Ali Nili. Francesca Schiavoneová tehdy v dobře rozehraném utkání 1. kola v Indian Wells zahrála stopbal, který sice její soupeřka Lin Ču doběhla, ale když ho odehrávala, úder se "pingpongově" nejprve odrazil na její straně, než doletěl ke Schiavoneové. Číňanka se nepřiznala a sudí to přehlédl.

Dokud zkrátka bude v tenise hrát roli lidský faktor, budou se chyby stávat. Mělo by jich být méně, neboť tenis chce brzy přistoupit na elektronické rozhodování o autech na tvrdých površích. Vymýtit omyly i z antuky však bude těžší...

Zdroje:
Vlastní