Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Keller: Holešovská výzva Pražany moc neoslovila

Keller: Holešovská výzva Pražany moc neoslovila
zdroj: Mediafax

Tisícovky lidí se v minulém týdnu sešly na protivládních demonstracích v rámci Holešovské výzvy. Pro sociologa a publicistu Jana Kellera je však tato iniciativa zatím příliš nečitelná, než aby se dalo říci, zda má či nikoliv perspektivu a oč jí vlastně jde. Přesto podle něj by měl prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas odstoupit, pak by měli u příštích voleb jeho hlas, řekl.

„Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“ je hlavní myšlenkou Holešovské výzvy. V zájmu tohoto hesla vyrazily ve čtvrtek do ulic tisíce lidí. Přesto součtem demonstrace po celé republice nedosáhly účasti loňské demonstrace svolané odbory, které se podle některých odhadů účastnilo čtyřicet tisíc lidí.

Těžko říct, co z toho bude

Sociolog Jan Keller je v hodnocení přínosu Holešovské výzvy opatrný. „Já na to nemám názor, skutečně nevím. To se uvidí za pár týdnů nebo za pár měsíců. Nebo se to neuvidí vůbec. Já myslím, že dneska každý, kdy by tvrdil cokoliv, že ví jaký to má význam, či co z toho bude, tak že to je podvodník,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz sociolog.

V té souvislosti Keller odmítl myšlenku, že by Holešovská výzva byla cosi co zde poprvé vzniklo takzvaně odzdola z lidu. „ProAlt vznikl také zdola. Ekologické iniciativy také vznikaly zezdola. Tady si myslím, že hodně poměrně významných iniciativ má právě tento původ"