Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kennedyho osudná cesta: Od atentátu v Dallasu uplynulo 55 let

Kennedyho osudná cesta: Od atentátu v Dallasu uplynulo 55 let
JFK v roce 1938, během studií na Harvardu | zdroj: Profimedia

Je jen málo událostí, které jsou obestřeny takovým množstvím konspiračních teorií. Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, který právě v tento den před 55 lety nastoupil do auta na osudnou cestu Dallasem, podle mnohých dosud nebyl uspokojivě vyřešen. Svět se tak dělí na příznivce oficiální vyšetřovací verze a ty, kteří fandí spíše některým z "alternativních" výkladů.

(Text původně vyšel na stránkách Tiscali 22. listopadu 2017. Vydáváme jej znovu u příležitosti půlkulatého výročí atentátu.)

Bylo kolem půl jedné odpoledne 22. listopadu 1963. Limuzína Lincoln Continental se staženou střechou projížděla v koloně aut přes náměstí Dealey Plaza. Seděli v ní Kennedy, jeho žena Jackie ve slavném růžovém kostýmu a také texaský guvernér John Connally s manželkou Nellie. Oba prominentní páry mávaly zástupům přihlížejících. Do cíle, kde měl mít Kennedy projev, zbýval jen kousek. A pak se ozvaly výstřely, které těžce zranily prezidenta i guvernéra.

Zatímco Connally přežil, Kennedy byl krátce po útoku v parklandské nemocnici prohlášen za mrtvého. Zatčen byl bývalý mariňák Lee Harvey Oswald, který podle pozdějších výsledků vyšetřování střílel ze skladu školních učebnic. Podezřelého, který svou vinu odmítal, však už o dva dny později při přesunu z jedné věznice do druhé zastřelil majitel nočního klubu Jack Ruby.

Atentátem se zabývaly dvě vyšetřovací komise, podivné okolnosti případu nicméně daly základ dodnes probíraným konspiračním teoriím. Kladou si otázky, kdo "ve skutečnosti" za atentátem stál. Hovoří se například o kubánském režimu i kubánských odpůrcích Fidela Castra, Sovětech, ale i spiknutí vycházejícím z řad FBI a CIA či od samotného viceprezidenta Lyndona B. Johnsona.

Některé teorie zpochybňují to, že střílel Oswald, a zabývají se tím, kolik bylo vůbec při atentátu "ve hře" střel. Zatímco oficiální verze hovoří o dvou kulkách vypálených Oswaldem, některé teorie, odkazující se například na amatérské video jednoho ze svědků Abrahama Zaprudera, operují s vícero kulkami, které navíc údajně přiletěly z různých směrů.

Jednu z populárních teorií zpracovává například slavný snímek JFK režiséra Olivera Stonea. 

Některé nové informace o atentátu přinášejí i nedávno zveřejněné materiály, nic z toho však patrně nespadá do kategorie převratných objevů, které by mnohé konspirátory jistě potěšily.

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Vlastní