Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Klaus: Babiš se Zemanem jsou eurofanatici, nechápu je

Klaus: Babiš se Zemanem jsou eurofanatici, nechápu je
Václav Klaus | zdroj: Profimedia

Bývalá hlava státu Václav Klaus se opět v televizi opřel do společné evropské měny. Podle něj způsobila akorát největší ekonomický zádrhel v Evropě, a tak není moudré ho pro Česko přijímat. Miloše Zemana s Andrejem Babišem označil za eurofanatiky, kteří by si měli zodpovědět otázku, co jim na české koruně tolik vadí.

Podle Klause je nesmysl euro přijímat, když každý vidí, co způsobilo v celé Evropě. „Euro naprosto jasně selhalo. Vytvořilo největší ekonomický zádrhel,“ řekl v ČT. Navíc, když nás k tomu nic nenutí, tedy kromě „ideologie evropanství“, nemá smysl k němu přistupovat. Klaus naopak nechápe „eurofanatiky“, kteří se ho snaží prosadit. Narazil při tom na Miloše Zemana a Andreje Babiše. „Ti by u mě zkoušku z měnové teorie neudělali,“ pousmál se exprezident. Navíc by ho zajímalo, proč nejdříve tito podpůrci eura neodpoví, v čem jim koruna tolik vadí.

Klaus v televizi kritizoval za přístup k euru a ekonomice i vládu. „Spoléhat na to, že ekonomický růst zajistí vláda, je omyl,“ řekl Klaus v pořadu Ekonomika. Už šest let přešlapujeme na místě a náš HDP je tři procenta pod tím, než tomu bylo v roce 2008. Tím se prý odlišujeme od zemí kolem nás, které naopak rostou. „Bavme se o vážných věcech, neslibujme,“ zopakoval.

To jsou samé regulace...

Česku tak podle Klause chybí hlubší strukturální změny, co by ekonomiku nastartovaly. Potřebujeme zbavit ekonomiku regulací. A to takových, které přináší jak „naše hloupost“, tak ty, se kterými přichází Evropská unie. A Klaus se obává toho, že právě Sobotkův kabinet bude postupovat ve šlépějích modelu Unie. Bude pouze přidávat regulace a licence, povolení, zákazy a environmentální výdaje.

Klaus vidí řešení v nastartování debaty. Doslova v revoluční změně, která se rozhodne systém změnit. „Od této vlády to neočekávám,“ řekl v ČT. V nové vládě se totiž nikdo neprofiluje coby obhájce strukturálních reforem.  „Skutečná změna není to nejjednodušší řešení, tedy osekat vše co jde,“ narazil exprezident na Miroslava Kalouska s Petrem Nečasem.

Socialistická revoluce

Novému kabinetu Klaus vyčetl taky to, že „slibují, slibují a slibují“. Například, že uspoří. Podle exprezidenta ale na toto gesto moc prostoru po Nečasově vládě s Kalouskem nemají. Nemůžou slibovat, že někomu přidají a přitom dodrží deficit.

Václav Klaus se v TV krátce zmínil i o ČNB v souvislosti s loňskou intervencí. Česká národní banka se podle Klause zachovala nafoukaně, když se rozhodla oslabit korunu. Toto opatření totiž nebylo nutné, řekla bývalá hlava státu a vzpomněla na datum 7. listopadu, kdy se ČNB k této „módní vlnce“ rozhodla. „To je hezké. Datum socialistické revoluce. To je dobrý nápad to takhle brát, vidíte, to mě nenapadlo,“ zasmál se.

Zdroje: