Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Klaus: Euro neustálo špatné počasí

Klaus: Euro neustálo špatné počasí
zdroj: tisková zpráva

Deset let existence společné evropské měny inspirovaly prezidenta Klause k tomu, aby pro MF DNES bilancoval dopady vzniku eura i odhadoval jeho budoucnost.

Za velmi spornou považuje prezident České republiky Václav Klaus zkušenost s deseti lety existence eura. Na první pohled bez zřetelných komplikací uspělo ve svých základních funkcích. „Ale v rozporu s vytvořeným očekáváním nezabránilo v pokračování v zemích eurozóny již několik desetiletí trvajícímu zpomalování ekonomického růstu," píše hlava státu pro MF DNES a připomíná, že za dobu existence eura zpomalení naopak ještě zesílilo.

Během fungování společné měny došlo k prohlubování nerovnováhy zahraničněobchodních toků jednotlivých zemí a narůstaly schodky veřejných rozpočtů. Docházelo i k téměř neskrývanému falšování statistik, aby byla plněna tzv. maastrichtská kritéria. „Pokud převládalo ekonomicky ´dobré počasí´, vypadalo to, že je všechno v pořádku. Jakmile nastala první výraznější porucha, světová finanční a ekonomická krize, ukázalo se, že všechno v pořádku nebylo a není," upozorňuje Klaus.

Celý článek na ParlamentniListy.cz