Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

'Klenot Pacifiku' je město, které hýří barvami, i rodiště diktátora

'Klenot Pacifiku' je město, které hýří barvami, i rodiště diktátora
Valparaíso | zdroj: Profimedia

Chilské Valparaíso je doslova "městem barev". Vedle pestrých fasád domů se totiž proslavilo i jako bašta street artu - v místních ulicích až přechází zrak. 

Není divu, že je toto místo magnetem na turisty. Vedle pomalovaných zdí, na nichž vykvetla moderní umělecká díla - klasičtějšího střihu i prudce extravagantní - má co nabídnout i příznivcům historie a technických památek.

Valparaíso se totiž pyšní specifickou architekturou, působivým labyrintem uliček a pozoruhodným lanovkovým systémem. Ostatně město se rozkládá na kopci. Většina vozíků slouží široké veřejnosti, jeden patří k místní nemocnici.

Valparaíso zažilo zlaté časy v 19. století, kdy bylo významné jak pro lodě a námořníky, tak i migranty z Evropy. Město získalo přezdívky "Klenot Pacifiku" nebo také "Malé San Francisco", ve druhé polovině 20. století však jeho sláva upadla - pokles lodní dopravy zasadil místní ekonomice citelnou ránu.

Ve třetím tisíciletí je město nicméně jak již zmíněným oblíbeným turistickým cílem, tak i centrem vzdělávání a kultury. Sídlí zde jedna z nejvýznamnějších univerzit v zemi i další vzdělávací instituce. Ostatně právě tady najdete nejstarší chilskou veřejnou knihovnu. V roce 1915 se zde narodil budoucí diktátor Augusto Pinochet.

Zdroje:
Profimedia, Wikipedia.org