Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Koaliční smlouva platí, ujistil Babiš po jednání s Hamáčkem

Koaliční smlouva platí, ujistil Babiš po jednání s Hamáčkem
Jan Hamáček a Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Premiér Andrej Babiš a šéf sociální demokracie Jan Hamáček se dnes sešli kvůli krizové situaci kolem výměny ministra kultury, kterou protahuje prezident Miloš Zeman. 

Sociální demokraté požadují, aby se situace vyřešila do 30. června. Výměna ministrů je i jednou z jejich podmínek pro setrvání ve vládě premiéra Andreje Babiše. Prezident včera prohlásil, že nehodlá akceptovat žádné ultimátum. Hamáček po čtvrtečním grémiu strany, které se konalo po jeho schůzce s prezidentem, prohlásil, že Česká republika je na hraně ústavní krize.

Babiš se po páteční schůzce s Hamáčkem nechal slyšet, že koaliční smlouva platí: "Mohu potvrdit, že platí koaliční smlouva. Chci a udělám maximum pro to, aby koalice pokračovala, aby koalice fungovala." 

Zatím však odmítá věc řešit kompetenční žalobou na hlavu státu, o které mluví část ČSSD: "Kompetenční žaloba není řešení. Je potřeba vyřešit to jiným způsobem."

Premiér se proto hodlá sejít s hlavou státu a situaci s ním řešit: "Budu se snažit projednat s ním situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál a tento konflikt byl zažehnán."

Sociální demokracie v čele s Janem Hamáčkem bude na Babišovo řešení vyčkávat do pondělí. Pak se podle Hamáčka rozhodne o dalším postupu a zda bude potřeba svolat představenstvo ČSSD. 

Zdroje: