Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kolegové se opírají do Peake: Dámička a nenasytná kariéristka

Kolegové se opírají do Peake: Dámička a nenasytná kariéristka
Karolína Peake | zdroj: Mediafax

Předsedkyně strany LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake v úterý oznámila, že pokud její strana v rámci směny resortů získá ministerstvo obrany, ráda by jej vedla právě ona. Kromě řízení armádního resortu by ráda dále dohlížela na protikorupční agendu a dál zůstala v čele vládního výboru pro boj s korupcí. Kumulaci funkcí kritizují ale mnozí opoziční politici.

Peake by chtěla na obranu přinést zejména agendu, o kterou se zajímá dlouhodobě- tedy zefektivnění státní správy. „Ať už je to protikorupční balíček, který se týká také obrany, nebo protikorupční agenda,“ plánuje dosavadní vicepremiérka.

S tím souvisí i to, že by vedle své ministerské funkce ráda řídila vládní protikorupční agendu. „Dál bych vedla vládní výbor pro boj s korupcí. Rozhodně chci tuto práci dokončit, například zákon o úřednících či zákon o financování politických stran. Tuto agendu bych nerada někomu předávala,“ říká vicepremiérka.

ParlamentníListy.cz oslovily koaliční i opoziční politiky, zda by se v případě, kdy by se Peake stala ministryní obrany a zůstala by v čele vládního protikorupčního výboru, nejednalo o kumulaci funkcí a zda lze obě funkce zodpovědně zvládat současně.

Opozice tvrdě zpochybnila schopnosti Karolíny Peake. „Japonci si zvykli na zemětřesení, jinde si zvykli zase na tajfuny. Česká republika si stejně musí zvyknout na tuto dámičku a její kariérismus, chamtivost a nenasytnost. I úlisnost. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Smutné je, že ty prvně jmenované živly si lidé nevybrali dobrovolně. Ani podvodem, ani omylem, jako to ´zdejší české´,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zdroje: