Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Konflikt, který stvořil Bílou smrt

Konflikt, který stvořil Bílou smrt
Simo Häyhä - Bílá smrt, finský hrdina, lovec rudoarmějců a jeden z nejlepších odstřelovačů všech dob | zdroj: Pinterest

V první polovině března 1940 skončil nevyrovnaný válečný střet, v němž se finští vojáci hrdinně bránili sovětské přesile. Jedním z těchto finských hrdinů byl i legendární odstřelovač Simo Häyhä, lépe známý pod zlověstnou přezdívkou Bílá smrt.

Třináctého března si připomínáme osmdesát let od konce takzvané zimní války - relativně nenápadného vojenského konfliktu, který se udál na pozadí počátku druhé světové války a v němž se utkal obrovský Sovětský svaz s malinkým Finskem.

V roce 1939 poté, co si SSSR společně s nacistickým Německem v září naporcoval Polsko a bez boje začínal pohlcovat baltské státy, se pozornost Kremlu zaměřila k Finsku. Sověti se původně na Finsko obrátili rovněž pouze politickým tlakem s velmi jednostrannou smlouvou, která zahrnovala například vydání části finského území SSSR. Finové se však svého východního souseda nezalekli a dohodu odmítli. Sovětský svaz tak zahájil 30. listopadu 1939 vojenskou invazi do Finska, a to bez oficiálního vyhlášení války. Za tuto agresi byl mimochodem SSSR vyloučen ze Společnosti národů, předchůdce OSN.

Finové se drtivé přesile Sovětů, kteří neměli pouze početní převahu, ale i výrazně více těžké vojenské techniky, dokázali v těžkých mrazech bránit neuvěřitelných 105 dní až do zmíněného 13. března 1940. V březnu byl podepsán takzvaný Moskevský mír, díky němuž sice SSSR získal kolem jedenácti procent finského území, Finové si ale na rozdíl například od zmíněných baltských zemí zachovali nezávislost a pokusy Sovětů o postupné zabrání celé země byly zastaveny.

Finové si tak v zimní válce vybojovali doslova legendární status v duchu starých rytířských příběhů, podobně jako Řekové, kteří se v letech 1940 a 1941 bránili obrovské přesile italských fašistů. Sovětský svaz naopak se svými několikanásobně většími ztrátami sklidil mezinárodní posměch a fatální selhání Rudé armády v zimní válce bylo dokonce údajně jedním z faktorů, které ponoukly Adolfa Hitlera k invazi do Ruska.

Bílá smrt

Nejvýraznějším finským hrdinou, kterého jeho nasazení v zimní válce proslavilo všude po světě, je bezesporu odstřelovač s pro nás poněkud těžko vyslovitelným jménem - Simo Häyhä. Tento legendární finský sniper je považován za jednoho z nejúspěšnějších střelců vůbec.

profimedia-0368271702 "Bílá smrt" ve své zimní výstroji | zdroj: Profimedia

Häyhä, který se v roce 1906 narodil prakticky s loveckou flintou v ruce, má z války potvrzených neuvěřitelných 259 puškou zabitých vojáků Rudé armády (neoficiální čísla mluví dokonce o dvojnásobku) a k tomu takřka dalších 250 zabitých samopalem (což se ale do řady odstřelovačských statistik nezapočítává). Čísla jeho smrtících zásahů jsou opravdu děsivá vzhledem k tomu, že zimní válka trvala jen něco málo přes sto dnů. Během některých dní si údajně mohl do pažby udělat i přes dvacet zářezů.

Simo Häyhä nebyl žádná obrovská hora svalů, jak by dnes kdekoho podle akčních filmů u takového válečného hrdiny napadlo. Naopak byl drobné postavy a měřil něco kolem 160 centimetrů, což se ostatně stalo jeho velkou výhodou. V bílém maskovacím plášti se pak snáze mohl ukrývat v zasněžené finské krajině a nepotřeboval si hloubit přehnaně velké úkryty.

Právě díky zimnímu maskování a svým děsivým úspěchům si Häyhä vysloužil obávanou přezdívku Bílá smrt, pod kterou je znám dodnes.

Stejně se například jmenuje i píseň, kterou o odstřelovači složila v České republice velmi populární švédská hudební skupina Sabaton.

Optika není třeba

Během většiny své slavné odstřelovačské dráhy používal Simo 'Bílá smrt' Häyhä finskou verzi známé ruské pušky Mosin-Nagant, a to pouze s klasickými mechanickými mířidly.

nzd562yt1p901 Simo Häyhä a následky jeho zranění | zdroj: reddit.com

Optice příliš neholdoval, protože v silných mrazech, které se během války pohybovaly až kolem mínus 40 stupňů, skleněné čočky zamrzaly a rovněž u nich hrozilo nebezpečí, že odrážením světla prozradí odstřelovačovu pozici nepříteli. I bez dalekohledu na pušce byl ale Fin smrtící i na vzdálenost přes půl kilometru, pokud mu samozřejmě přálo počasí.

Simo Häyhä vydržel bojovat a dělat rudoarmějcům ze života peklo takřka po celou dobu zimní války. Během akce 6. března 1940, tedy pouhých sedm dní před uzavřením míru, se k němu ale pro jednou štěstěna obrátila zády. Tedy aspoň částečně. Mistrovský střelec byl tehdy do obličeje zasažen tříštivou střelou. Ta ho sice nezabila, výrazně ovšem poznamenala jeho tvář až do konce života.

Simo Häyhä - Bílá smrt, finský hrdina, lovec rudoarmějců a jeden z nejlepších odstřelovačů všech dob - se i přes svůj riskantní vojenský život a těžké zranění dožil úctyhodného věku. Zemřel v roce 2002 v nedožitých 97 letech, a přežil tak o více než deset let Sovětský svaz, proti kterému tak srdnatě bojoval.

Zdroje:
Vlastní