Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Královna jedů Giulia otrávila přes 600 mužů

Královna jedů Giulia otrávila přes 600 mužů
Travička Giulia Tofana. Její skutečnou podobu neznáme, nikdy nebyla portrétována. Podle pověsti to však byla krásná žena | zdroj: Wikipedia Commons

Byla to patrně největší sériová vražedkyně dějin. Od narození ženy, které se říkalo 'královna jedů', letos uplyne 400 let.

Giulia Tofana byla profesionální travičkou, která podle svého doznání zabila nejméně šest stovek mužů. Nezabíjela ale vlastní rukou. Vražedný nástroj prodávala v sedmnáctém století ženám, které se chtěly zbavit manželů.

Byl maskován jako neškodný pudr, nebo ještě častěji jako kosmetická vodička. Uvnitř lahvičky však byla smrtící směs arzénu, rulíku zlomocného a olova. 

Lahvička se prodávala pod zbožným názvem Mana svatého Mikuláše z Bari (Manna di San Nicola). Samotný lektvar však proslul jako Aqua Tofana.

Čtyři kapky stačí, drahoušku

Jed byl bez chuti a bez zápachu. Na usmrcení dospělého muže stačily čtyři kapky. Mohl se však podávat i po kapkách – to v případě, kdy žena chtěla vidět, jak muž trpí.

Není jasné, zda recept sestavila Giulia sama, anebo ho získala od své matky Thofanie, které se narodila v sicilském Palermu dvanáctého července 1620 a kterou popravili, když jí bylo třináct let. Trest smrti nad ní vyřkl soudce pro vraždu jejího manžela a Giulinina otce.

Sama Giulia, v jejímž případě jablko nepadlo daleko od stromu, se vyučila apatykářkou.

belladonna-poison v Jed prodávaný jako Mana svatého Mikuláše z Bari. Vpravo je rulík zlomocný, který byl součástí smrtícího koktejlu | zdroj: Wikipedia Commons

Už na Sicílii začala míchat smrtící koktejly pro ženy, které se chtěly zbavit svých manželů. Pokračovala v tom v Neapoli, a nakonec v Římě, kam se přestěhovala s dcerou.

V tehdejší Itálii byly ženy v poníženém postavení. Sňatky se většinou uzavíraly "z rozumu". Dívky byly vlastně vydraženy, stávaly se manželovým majetkem. Jeho smrt pro ně často byla jediným způsobem, jak utéct z manželství. A byly ochotny za ni zaplatit

Přirozeně, že si jed objednávaly nejen týrané a ponižované ženy, ale i manželky, které chtěly být bohatými vdovami. Anebo ty, které chtěly manžela opustit s milencem.

Giulia každopádně neměla o klientky nouzi. Do svého travičského byznysu zapojila mladičkou dceru Girolamu a několik dalších žen. 

Traduje se, že jejím komplicem byl i vlivný kněz otec Girolamo. Klerik jí měl dodávat arzén i zákaznice, které se mu při zpovědi svěřovaly se svými problémy s manželi.

Konec na popravišti

Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro arzén…

V roce 1651 jedna z žen, která od Tofany koupila jed a nakapala ho manželovi do polévky, neustála chvíli, kdy manžel zvedal lžíci k ústům a talíř s polévkou převrátila. Později, když na ni muž naléhal, aby mu řekla, proč to udělala, zlomená žena vše přiznala a prozradila stopu vedoucí k Giulii.  

zdroj: YouTube

Tofanu zatkli. Během výslechů spojených s mučením se doznala, že její jedy zabily šest stovek mužů.

Pravda, přiznání vynucené mučením, nemusí vypadat věrohodně. Avšak s ohledem na tehdejší vysoký počet záhadných úmrtí mužů v plné síle, kteří před smrtí trpěli bolestmi žaludku, se jeví jako reálné. Na kontě travičky mohlo být dokonce víc obětí.

Příběh "královny jedů" se každopádně uzavřel v červnu 1659 v Římě na náměstí Campo de 'Fiori. Tam byla spolu s dcerou a třemi pomocnicemi popravena.

Na popravišti skončilo také nejméně dalších čtyřicet žen, které jed manželům podaly. Jiné Tofaniny zákaznice z vyšších společenských kruhů byly uvězněny.

Mozart věřil, že ho zabíjí Tofanin jed

Agua Tofana byla ve své době vyhlášeným jedem. Dokonce Wolfgang Amadeus Mozart měl před svou smrtí v roce 1791 podezření, že ho někdo otrávil právě tímto lektvarem.

Jeho manželka Constanze citovala slova, která geniální skladatel vyslovil, když horečně skládal Requiem – jen několik dnů před tím, než naposledy vydechl: "Nemohu se zbavit této myšlenky... Někdo mi dal Aqua Tofana a vypočítal přesný čas mé smrti."

tom hulce Tom Hulce jako umírající Mozart ve Formanově Amadeovi | zdroj: https://www.youtube.com

Zdroje:
Barbara Siwik Aqua Tofana