Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Královnu vyfotil na známky slavný rocker

Královnu vyfotil na známky slavný rocker
Kanadské známky s portrétem Alžběty II., jehož autorem je Bryan Adams | zdroj: Instagram

Britská královna Alžběta II. bývá častým motivem poštovních známek. Její portrét pro kanadskou sérii ale před časem pořídil jeden neméně slavný rocker.

Talentovaný člověk bývá leckdy nadaný v několika oborech najednou. Nejeden muzikant se věnuje i dalším uměleckým činnostem, například fotografování. Pro příklady netřeba chodit daleko: Fotí třeba Peter Nagy nebo před několika dny zesnulá Eva Pilarová.

profimedia-0016680125 Bryan Adams s královnou Alžbětou II. v Buckinghamském paláci v květnu 2005 | zdroj: Profimedia Stejnému koníčku se od konce 90. let věnuje i kanadský rocker Bryan Adams. Těžko najít někoho, kdo by neznal jeho písně Summer of ’69, Heaven, (Everything I Do) I Do It for You, Please Forgive Me nebo třeba You Belong to Me.

A k fotoaparátu s oblibou sahá podle svých slov ze dvou důvodů: jednak jej tato činnost uklidňuje, a jednak jej na ní fascinuje, že při ní obzvlášť záleží na tom správném okamžiku.

A onen správný okamžik si Adams užil v roce 2002 při padesátém výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn. Tehdy totiž dostal příležitost jubilantku osobně vyblýsknout. Měl na to pět minut a jeho černobílé fotky byly natolik zdařilé, že si kanadská pošta hned následující rok jednu z nich zvolila jako motiv 49centové známky. Rok nato pak se stejným motivem, ale v jiné barvě vydala sérii známek padesáticentových. 

Kanada je součástí Commonwealthu, tedy Společenství národů, které je volným sdružením někdejších zemí britského impéria. Má tím pádem velmi úzké vazby na Británii, a proto se zde stále vydávají známky s vyobrazením britských monarchů. Různých portrétů Alžběty II. bylo na kanadských známkách vydáno během let už na šest desítek, ale ty neformální od Bryana Adamse jsou přece jen něco výjimečného. Zvlášť když jsou podle autora momentkou "zachycující skutečnou osobu" panovnice.

Mimochodem - známky s Adamsovým portrétem královny bylo vydáno přes deset milionů kusů. 

zdroj: www.youtube.com

zdroj: www.youtube.com

zdroj: www.youtube.com

Zdroje:
Vlastní