Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Krvavá rekordmanka a mučení dětí: Země, kde se nechcete narodit

Krvavá rekordmanka a mučení dětí: Země, kde se nechcete narodit
Čína je jednou ze zemí, kde se nechcete narodit | zdroj: Erik Bartosh

Perzekuce, popravy, mučení. Toť realita v zemích, v kterých by se chtěl dobrovolně narodit málokdo. O některých hrůzách popsaných lidskoprávní organizací Amnesty International mnozí (nejen) Evropané ani netuší.

Nelidský režim táborů v KLDR 

Statisíce lidí jsou dle odhadů drženy v severokorejských pracovních táborech. Život v nich je příšerný, plný tvrdé práce a násilí.

Bývalý bezpečnostní úředník v jednom z těchto zařízení později jako svědek popsal některé metody poprav vězňů. Vyprávěl, jak byli vězni donuceni vykopat si vlastní hrob a pak je zabili úderem kladiva do krku. Dozorci také zadržené škrtili a ubíjeli dřevěnými tyčemi.

Jiná svědkyně, bývalá vězenkyně Kim Jou-son popsala případ dvou vězňů, kteří se pokusili o útěk. "Přivedli je na jakési pódium, oba hodně zbité. Pak byli přivázáni ke dřevěným kůlům a třikrát střeleni do hlavy, hrudi a nohou." 

Čína, krvavá rekordmanka 

Komunistická Čína je dlouhodobě na špici žebříčku co do počtu provedených poprav. Každoročně je zde popraveno více lidí, než ve všech dalších státech světa dohromady. V Číně jsou lidé popravováni například i za "narušování sociální stability", pašování drog či hospodářské delikty.

Na severozápadě země pak existuje také řada převýchovných táborů, kde je dle odhadů drženo až milion lidí - převážně Kazachů a Ujgurů muslimského vyznání. Svědci popisují, že zde dochází k takzvané politické převýchově. Vězni, vystavovaní mučení, se musí učit například čínské zákony či zpaměti odříkávat propagandistické texty. 

Írán a právnička odsouzená k ubití 

Hned druhý na světě v počtu poprav je Írán. Země známá vysokou mírou chudoby, korupce i nezaměstnanosti tvrdě pronásleduje odpůrce tamního režimu. Pozornost nedávno vzbudil třeba případ íránské právničky Nasrín Sotudiové. Matka dvou dětí byla za boj za práva žen a odmítání zákona o povinném nošení hidžábu odsouzena k 33 letům vězení a 148 ranám bičem - což je násilí, které lidské tělo patrně nezvládne. 

Tvrdé represe gayů a leseb v Rusku 

Rusko je nechvalně proslulé tím, že od roku 2000 bylo v zemi zavražděno přes 130 novinářů a novinářek i tvrdým pronásledováním režimních kritiků a členů LGBT+ komunity. Na základě zákona zakazujícího "propagaci netradičních sexuálních vztahů mezi mladistvými" byla odsouzena například Evdokia Romanovová z ruské Samary. Sdílela články o rovnoprávnosti LGBT+ lidí a dostala pokutu v přepočtu 19 tisíc korun. 

Dovolenkový ráj, kde se mučí děti 

Egypt je sice oblíbený cíl turistů, ale má své pořádně temné stránky. Země dlouhodobě silně potlačuje práva žen, pronásleduje členy LGBT+ komunity a také děti. Dle Amnesty International je zdokumentováno nejméně šest případů, kdy byly děti zadrženy a ve vazbě týrány. Podle svědectví příbuzných byly děti těžce zbity, mučeny elektrošoky a zavěšovány za končetiny. Cílem bylo donutit je přiznat se k činům, které nespáchaly. 

Co se skrývá pod líbivou slupkou 

Ačkoliv se Saúdská Arábie snažila ukazovat světu lepší tvář, panuje v ní tvrdý represivní režim. Řadí se na třetí místo v žebříčku států, které nejčastěji popravují své občany, a tvrdě pronásleduje odpůrce režimu. Loni ostatně světem otřásl případ novináře Džamála Chášukdžího zavražděného na saúdské ambasádě v Turecku. Saúdové patří také k velkým odběratelům zbraní. Mezi hlavními dodavateli jsou Spojené státy, ovšem do Saúdské Arábie dodávají zbraně i evropské země včetně České republiky. 

Zdroje:
Tiscali.cz, Amnesty International