Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Krym je normální turistická destinace, sugeruje Babiš i ruská propaganda

Krym je normální turistická destinace, sugeruje Babiš i ruská propaganda
Vojáci na Krymu | zdroj: Foter.com

Jak ruská okupace Krymu, tak aktuální vojenské napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v Černém a Azovském moři potvrzují, že Krymský poloostrov není běžnou turistickou destinací. Přesto právě tam "na zotavenou" zamířil syn českého premiéra Andrej Babiš mladší. Stal se tím i statistickou položkou ve výkazech ruské propagandy popisujících Krym jako žádaný turistický cíl, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Podle ruských médií Krym jen za prvních devět měsíců letošního roku navštívilo více než šest milionů lidí. Pokud by údaj odpovídal realitě, bylo by to nejvíce lidí od rozpadu SSSR.

Údajem se pochlubil Vadim Volčenko, ministr cestovního ruchu Kremlem jmenované vlády Krymu. Podle něj jde meziročně o nárůst ve výši 29%.

Jeho informaci pak publikovala řada ruských i proruských ukrajinských a krymských médií. Ty údajný zájem turistů prezentují jako důkaz normálního stavu a dobré prosperity Krymu.

Data jsou přitom v rozporu s tím, co zpochybňují samotné ruské, respektive krymské statistiky. Turisté, především z Ruska, na Krym skutečně jezdí, čísla však zdaleka nejsou tak velkolepá, jak je prezentuje ministr Voločenko.

Babiš, položka v ruské statistice 

Podle zprávy oficiální krymské statistické agentury Krymstat v první polovině roku 2018 přijelo na Krym jen 481 600 turistů, 94,5 % z nich byli Rusové. 

Jednou z reálných statistických položek ve výčtu příjezdové turistiky na anektovaný poloostrov se stal i syn českého premiéra, Andrej Babiš mladší.

Ten serveru Seznam Zprávy řekl, že byl lidmi z otcova okolí na Krymu nedobrovolně držen; dostal se tam z Moskvy na ruské vízum v pase. Na Krym jej odvezl ruský občan Petr Protopopov, zaměstnanec Agrofertu a manžel psychiatričky, která psala lékařskou zprávu k psychickému stavu Babiše mladšího (kvůli němuž se údajně nemůže zúčastnit trestního stíhání v kauze Čapího hnízda).

"Z mého pohledu to není žádné anektované území, ale součást Ruska stejně jako Kaliningrad," řekl deníku Právo Protopopov.

Premiér Andrej Babiš ve svých dřívějších vyjádřeních pro média samotnou cestu svého syna na Krym nijak neproblematizoval. Soustředil se jen na vysvětlování, že jeho syn je psychicky nemocný, že nebyl unesen a že na Krym odjel dobrovolně.

Výpověď kvůli zavlečení na Krym 

Jak upozornil server iRozhlas.cz, premiér byl ve věci podezření z trestného činu zavlečení (svého syna) na Krym v pondělí ráno vypovídat na policii. Policie prověřovala podezření z únosu Babišova syna už dříve, věc však odložila. Případ policisté nyní znovu otevřeli po reportáži Seznam Zprávy.

Z hlediska mezinárodního práva Krym zůstává součástí Ukrajiny. Cizinci, a je jedno zda Češi, Švýcaři, či kdokoli jiný, mohou cestovat mezi Krymem a Ukrajinou pouze se zvláštním povolením ukrajinské vlády. 

Pokud povolení nemají a na Krym přicestují třeba z území Ruska (přes nově postavený most, prostřednictvím trajektu či letecky), porušují ukrajinské zákony a jde o nelegální překročení hranic.

Na to ostatně oficiálně upozorňuje na svých stránkách i české ministerstvo zahraničí: "Pokud se cizinec pokusí projít přes tato kontrolní stanoviště bez zmíněného speciálního povolení, vystavuje se riziku trestního a finančního postihu. Rovněž i v případě Krymu se za hrubé porušení ukrajinských zákonů s odpovídajícími důsledky považují situace, kdy cizinec na toto území vstoupí jiným způsobem než přes výše uvedená kontrolní stanoviště."

Přítomnost Andreje Babiše mladšího na Krymu nepochybně ukrajinským úřadům neunikla, pokud by se tedy někdy v budoucnu chtěl podívat na Ukrajinu, bude mít smůlu – reálně mu hrozí dlouholetý zákaz vstupu.

Na Krym opakovaně jezdí někteří čeští politici, převážně komunisté, ale i členové dalších stran a hnutí – SPD či Severočeši.cz.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: