Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kterak americká spisovatelka doběhla internetové piráty

Kterak americká spisovatelka doběhla internetové piráty
E-knihy se stávají stále rozšířenějšími | zdroj: Profimedia

Spisovatelka fantasy literatury pro mládež Maggie Stiefvaterová se svěřila se svým příběhem, jak si došlápla na internetové piráty. Co její malý experiment o nelegálním stahování e-knih říká? A jak si v tomto ohledu stojíme v Česku?  

Elektronické knihy už jistě nejsou ani v České republice nějakou žhavou novinkou a záležitostí malé skupinky technických nadšenců, na které se ostatní koukají s údivem, když je někde v metru zahlédnou číst z displeje čtečky, jak tomu bylo ještě před nějakými sedmi lety.

Samozřejmě většina čtenářů je v tomto stále spíše konzervativní a dává z mnoha různých důvodů přednost tištěným knihám. E-knihy přesto stále upevňují svou pozici na českém trhu. To dokazují i čísla prodaných kusů, která rok od roku stoupají, jak píše například Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své Zprávě o českém knižním trhu 2016/17.

"Celkový prodej e-knih v roce 2016 nadále rostl, a to rychleji než prodej fyzických knih. Dosáhl hodnoty 118 milionů (meziroční růst 12 procent). Tím dosáhl 1,5procentního podílu na celkovém obratu českého knižního trhu. Prodáno bylo více než milion kusů e-knih," stojí v dokumentu SČKN.

Piráti! Hrdinové, nebo záporáci? 

Reálná čtenost e-knih je ale vyšší, protože mnoho majitelů čteček si místo nákupu knihu prostě stáhne zadarmo z neoficiálních zdrojů, a skutečná čísla tak bohužel nikdo nezná. Nakladatelé a autoři se proto musí od nástupu elektronických knih potýkat - jako mnoho lidí například z herního a filmového průmyslu před nimi - s internetovým pirátstvím.

O knižním pirátství se u nás momentálně příliš nemluví, ač v minulosti bylo často diskutovaným tématem. Názory na něj se podobně jako ve světě u mnohých lidí, kteří se pohybují v prostředí knižního trhu, velmi liší. Můžeme narazit jak na postoje trvající na tom, že pirátství autorům a trhu pomáhá, tak na striktní názor, že ilegální šíření e-knih způsobuje nakladatelstvím a autorům obrovské ztráty.

Velmi zajímavý příspěvek do světové diskuse o internetovém pirátství elektronických knih na konci října přinesla Maggie Stiefvaterová, americká spisovatelka young adult fantasy literatury a autorka řady bestsellerů, která na blogu zveřejnila příběh o starším svérázném pokusu s falešnou ilegální kopií jedné ze svých knih.

Něco tu nesedí

Stiefvaterová si u své knižní série The Raven Cycle (u nás známé jako Havraní bratrstvo) všimla, že prodeje třetího dílu Blue Lily, Lily Blue se podezřele změnily a propadly. Autorka si samozřejmě sama uvědomovala, že prodeje jednotlivých dílů budou postupně klesat a další knihy nemohou počtem překonat první díl série, přesto ale něco nedávalo smysl.

Tištěné knihy se prodávaly stále celkem dobře, žádný výrazný propad nenastal. Úplně jiné to bylo ale v případě e-knih, u kterých se zdálo, že zákazníci úplně ztratili zájem a prodeje se propadly na polovinu oproti předchozímu dílu.

Přestaly snad e-knihy mladé Američany zničehonic táhnout? Ne, problém byl trochu jinde. Před oficiálním vydáním knihy byla recenzentům poskytnuta elektronická verze, což bylo v případě Maggie poprvé, dříve se posílala laciná paperbacková vydání.

Elektronická verze knihy pro recenzenty nakonec unikla, oblétla internet a ještě před oficiálním vydáním knihy 21. října 2014 se dostala do rukou čtenářů a fanoušků série. Spisovatelka si tak domyslela, odkud vítr vane, a dohodla se se svým nakladatelem, aby v případě čtvrtého dílu The Raven King nedostali recenzenti předem žádné elektronické verze.

Nakladatel, který sice příliš nesouhlasil s tím, že je na vině internetové pirátství, vyšel spisovatelce vstříc a elektronické verze před oficiálním vydáním 26. dubna 2016 neposkytl. Následně bylo Maggie oznámeno, že čtvrtý díl vyjde pouze v polovičním nákladu.

Chaos na palubě

Maggie Stiefvaterová se rozhodla udělat menší experiment, který by potvrdil její domněnku, uštědřil menší lekci internetovým pirátům a opět zvýšil prodeje čtvrtého a zároveň posledního dílu série The Raven Cycle.

Autorka společně se svým bratrem vytvořila falešnou elektronickou verzi, která obsahovala pouze první čtyři kapitoly opakující se stále dokola. Na konci falešné kopie The Raven King ještě bratr Stiefvaterové nechal krátkou poznámku o tom, jak internetové pirátství ubližuje knihám.

V den vydání čtvrtého dílu autorčin bratr zahltil internet falešnou verzí, kterou nahrál na řadu serverů. Způsobil tak zmatek mezi piráty, kteří se snažili sehnat elektronickou knihu zdarma. Tištěný poloviční náklad knihy se prodal během dvou dnů a následovaly dotisky.

Prodej elektronické verze, podpořený chaosem na internetu, se opět zvýšil a skoro se vyrovnal odbytu tištěných knih. Ač to samozřejmě nemělo dlouhého trvání. Zmatená situace kolem falešné kopie nakonec vyšuměla, na internetu se objevily kompletní pirátské kopie a prodeje e-knih se opět propadly.

Podle Maggie na tom už ale nezáleželo, protože svým pokusem dokázala, co chtěla, tedy že internetové pirátství může mít pro autory a nakladatelství důsledky. 

Pirátství z českých luhů a hájů

Za zmínku určitě stojí také to, že v minulosti se právě série Havraní bratrstvo kvůli údajnému pirátství nedočkala kompletního vydání v České republice. Nakladatelství Argo, které se původně rozhodlo knihy přinést na český trh, o tom během srpna loňského roku informovalo na svém facebookovém profilu. 

Nakladatelství uvedlo, že dle jeho odhadů, postavených především na popularitě knihy a množství dotazů od lidí shánějících se po dalším dílu série, neodpovídá počet čtenářů (dle Arga 5-10 tisíc) počtu prodaných výtisků prvního dílu (méně než 900).

"Co z toho plyne? Havraní bratrstvo je podle dostupných indicií přímo exemplárním případem internetového pirátství. Čtenářů jsou nejspíš tisíce, ale knihu si doopravdy koupila jen menšina z nich (těm bychom zde rádi poděkovali). Ale druhý díl už nevyjde, protože to špatné prodeje nedovolují. Na pirátství tedy doplatí úplně všichni. Čtenář nedostane pokračování, nakladatel prodělá nejen na první knize, ale i na zakoupených právech na knihu druhou. Zavíráme krám," stojí v příspěvku na facebooku nakladatelství. 

Jak bylo zmíněno už v úvodu článku, v České republice se o tématu pirátství e-knih v této době na veřejné úrovni příliš nediskutuje a reálná čísla a statistiky, které by mohly blíže nastínit situaci, k dispozici nejsou.

Diskuse zamrzla na nepříliš ideální úrovni, kdy jsou lidé zajímající se o problematiku rozděleni především do dvou nepřátelských táborů. Jejich střety na internetových fórech a diskusích nikdy nevypadají moc hezky a konstruktivně. Jedna strana druhou obviňuje, že jsou zloději, druhá strana zas křičí věci o špinavých podvodnících, kteří nečestně vydělávají na lidech. E-knihy a jejich distribuční model tak u nás před sebou mají ještě dlouhou cestu a vyhrocené střety opačných názorových táborů tomu jistě nepomáhají.

Zdroje:
Vlastní