Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kyperská pavučina kolem Škody Transportation: Devět vlastníků, patnáct firem

Kyperská pavučina kolem Škody Transportation: Devět vlastníků, patnáct firem
Ilustrační snímek | zdroj: Facebook Škoda Transportation

Majetkové vazby jedné z největších strojírenských firem v Česku jsou léta obestřeny tajemstvím. HlídacíPes.org nyní odkryl kdo, jakým způsobem a jaký podíl drží ve Škodě Transportation. V akcionářské spleti figuruje celkem 15 společností, konečných vlastníků je devět.

Otázka, kdo ve skutečnosti ovládl bývalou plzeňskou Škodovku, zaměstnávala dlouhé roky české i švýcarské vyšetřovatele. Existovalo totiž podezření, že firmu tajně ovládli její manažeři za peníze získané z podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti. Podezření na nekalé jednání se ale neprokázalo.

Faktem však je, že tehdejší manažeři společnosti nyní drží akcie firmy Škoda Transportation, která z původního plzeňského gigantu zbyla.

Informace o jejich vlastnictví není neznámá, ovšem dosud nebylo jasné, jakým způsobem společnost ovládají a jaké drží podíly. Vlastnictví plzeňské Škodovky totiž podle oficiálních údajů končí u kyperské společnosti CEIL (Central Europe Industries) Ltd.

HlídacíPes.org nyní rozkryl spletitou vlastnickou strukturu této společnosti, která profituje převážně z veřejných zakázek. Z analýzy kyperských dokumentů vyplývá, že akcie firmy Škoda Transportation vlastní devět fyzických osob prostřednictvím sítě patnácti společností.

Do hlubin kyperského rejstříku

Tajemstvím opředené vlastnictví plzeňské Škodovky nedávno zaujalo i ministra dopravy Dana Ťoka (ANO).

“Škoda Transportation by měla spíše transparentně vysvětlit, komu peníze z předražených lokomotiv putují a kdo se tedy skrývá za kyperskou společností CEIL LTD, která je jediným akcionářem podniku,” rozhořčil se ministr v návaznosti na rozhodnutí arbitrážního soudu, že jeho resort musí společnosti vyplatit více než 1,2 miliardy korun za spor o dodávku 20 lokomotiv.

Vedení Škody poté oznámilo, že hodlá ministra za tento výrok žalovat.

HlídacíPes.org nyní přináší na ministrovu otázku podrobnou odpověď. S využitím zahraničních reportů aplikace CRIBIS získala redakce všechny dostupné dokumenty k vlastnictví Škoda Transportation.

Oficiálně je jediným vlastníkem Škodovky společnost CEIL (Central Europe Industries) Ltd se sídlem na Kypru, jejímiž jednateli jsou český právník Lukáš Sedlatý, Švýcar Sundeep Bhundia a Miloš Kratochvíl, bývalý finanční ředitel Škoda Holding.

Podle zjištění HlídacíPes.org vlastní tuto společnost celkem osm dalších firem, pět z nich sídlí na stejné adrese jako CEIL v kyperském Limassolu.

Klíčové podíly drží tři společnosti – SULCO PROSO LTD (42,43%), EURMAX LIMITED (33,57%) a FUGIO RAP LTD (22,75%). Zbývajících pět firem drží po 0,25% podílu, přičemž konečný vlastník je skryt ještě za další – tentokrát českou – společností.

Silná čtyřka

Z dokumentů, které má HlídacíPes.org k dispozici, vyplývá, že společnost s největším majetkovým podílem Sulco Proso Ltd vlastní od října 2010 Tomáš Krsek, bývalý generální ředitel Škoda Holding, nyní předseda dozorčí rady Škoda Transportation.

Další z firem, která drží významný podíl Eurmax Limited, vlastní od února 2014 Marek Čmejla(85,71%) společně s Jiřím Divišem (14,29%).

Oba bývalí manažeři Škody Holding, kteří zároveň zastupovali skupinu Appian, která firmu tehdy získala, byli ve Švýcarsku nepravomocně odsouzeni za podvod a praní špinavých peněz v souvislosti s ovládnutím Mostecké uhelné společnosti. V současné době zastávají oba posty v dozorčí radě Škoda Transportation.

Poslední z tria největších akcionářů Fugio Rap Ltd je od října 2010 Michal Korecký (0,05%), většinový podíl pak patří lucemburské SURSUM CORDA S.A., založené v říjnu 2015. Tu podle zjištění HlídacíPes.org vlastní opět Michal Korecký, bývalý manažer Škody Holding, v současné době místopředseda dozorčí rady Škodovky.

V minulém měsíci HlídacíPes.org upozornil na skutečnost, že Korecký si prostřednictvím panamské Mossack Fonseca nechal založit firmu skrytou v daňovém ráji na ostrově Samoa, o jejíchž transakce se nyní zajímají vyšetřovatelé Daňové Kobry.

Vyspělý Kypr

Podle protikorupční organizace Transparency International by se na spletitý způsob vlastnictví Škody Transportation měly zaměřit orgány finanční správy.

“Jakákoliv rozvětvenější majetková struktura (navíc doplněná o další úrovně offshorových společností) napomáhá i nepřímo lepšímu zakrytí konečných vlastníků,” říká analytik protikorupční organizace Milan Eibl a dodává:

“Průlomový rozsudek Nejvyššího správního soudu z loňského roku potvrdil více než 300 milionové doměření daně podniku, který měl obdobnou strukturu. Ta podle soudu neměla racionálně odůvodněný základ a sloužila pouze pro markantní snížení základu daně a imaginární zadlužení podniku bez dalšího ekonomického smyslu. Je tedy nasnadě, aby Finanční úřad ověřil, jestli se v případě Škoda Transportation nejedná o podobný případ.”

Proč vlastníci zvolili tak komplikovaný způsob ovládání společnosti a nedrží podíly napřímo?

“Je to z toho důvodu, že česká legislativa neumožňuje řešit obchodní a majetkově-právní věci, tak jako to umožňuje legislativa vyspělých západních zemí,” uvedla tisková mluvčí Škoda Transportation Lubomíra Černá.

“Naproti tomu kyperská legislativa, která do značné míry vychází z britského práva, umožňuje jednodušší správu společností než je tomu v Čechách. Rozhodně odmítáme, že sídlo firmy na Kypru je z daňových důvodů, ” dodává mluvčí s tím, že společnost zaplatila na daních v Česku od roku 2008 více než osm miliard korun.

Od koho ale manažeři podíly ve firmě koupili – a kdo tedy stál za skupinou Appian, která za podezřelých okolností plzeňskou Škodovku získala, sdělit odmítla.

“Všichni manažeři odkoupili svůj podíl od společnosti Appian,” konstatovala Černá a na následující dotaz, od koho konkrétně, pouze dodává: “Z pozice tiskového odboru Škody Transportation mi nepřísluší komentovat vlastnickou strukturu jiné cizí společnosti.”

Ocenění celoživotní práce

Zbývající minoritní podíly si rozdělilo pět dalších kyperských společností, ale ani u nich není hned jasný konečný vlastník. Firmy sídlící v daňovém ráji totiž vlastní pro změnu české společnosti a teprve u nich lze nalézt koncového majitele.

Za českými společnostmi, které skrze tři další firmy drží minoritní podíly ve Škodě Transportation, stojí bratr Tomáše Krska, Marek Krsek – místopředseda představenstva, Tomáš Ignačák – předseda představenstva, Josef Bernard – člen dozorčí rady, Jaromír Šilhánek – člen představenstva a Michal Krutinec – generální ředitel Škoda Vagonka.

Vlastnická struktura Škoda Transportation Vlastnická struktura Škoda Transportation. Pro úplné zobrazení rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

“Důvodem této struktury je fakt, že společnost, ze které jsem nabyl podíl, sídlí na Kypru, proto pro zjednodušení celé transakce i má společnost, která tento podíl vlastní, má sídlo tamtéž. K převodu obchodního podílu tedy dochází smluvně, pod jednou jurisdikcí,” reagoval Josef Bernard na dotaz, proč nevlastní podíl napřímo, nýbrž přes tři společnosti.

Případnou dividendu prý vyplatí společnost CEIL společnosti Leadbond Limited a ta jí následně bezprostředně vyplácí mateřské společnosti Diversa s.r.o., která má sídlo České republice.

Bernard, jenž ve Škodovce začínal jako učeň a následně se vypracoval do manažerských pozic, se chce nyní za ČSSD ucházet o post hejtmana. “Proto jsem učinil veřejný příslib, že v případě mého působení ve veřejné funkci na krajském úřadě, veškeré, zdůrazňuji veškeré prostředky získané z držení obchodního podílu, věnuji na charitu,” dodal Bernard.

“Podotýkám, že doposud jsem podíl pouze splácel a až v tomto roce jej definitivně odkupuji, tedy příští rok bych měl i čerpat poprvé případnou dividendu,” upozorňuje Bernard.

Klíčovou otázku, od koho svůj podíl koupil, ale nechal Bernard stejně jako mluvčí Černá bez odpovědi. “V příslušných smlouvách jsem se zavázal, že nebudu tyto skutečnosti sdělovat bez svolení společnosti, proto vám k tomu nemohu podat konkrétní odpověď,” konstatoval kandidát na post hejtmana.

Jako problematické nevnímá ani fakt, že spoluvlastní firmu s dvěma muži nepravomocně odsouzenými za podvod a praní špinavých peněz: “Jsem hrdý na práci mnoha lidí ze Škodovky, na to, jaké produkty čeští inženýři, projektanti a technici dokážou vyvíjet a vyrobit.”

“Z toho důvodu jsem také hrdý na to, že jsem mohl projít v této firmě od vyučení až k postu generálního ředitele a nakonec jsem získal i podíl v této firmě. Pro mě znamená fakt, že jsem minoritním akcionářem, ocenění mé celoživotní práce,” dodal Bernard.

Tajemný Appian

Plzeňskou Škodu Holding, ze které zbyla pouze Škoda Transportation, koupila v roce 2002, v éře generálního ředitele Martina Romana, neprůhledná švýcarská společnost Appian Machinery, za kterou jednal Diviš se Čmejlou. Spekulovalo se, že vlastníkem mohl být právě pozdější šéf skupiny ČEZ Roman.

V září 2010 pak oznámili manažeři Krsek, Korecký, Čmejla a Diviš, že společnost od Škoda Holdingu kupují. V obchodním rejstříku ale byla coby vlastník uvedena kyperská společnost Skoda Industry (později přejmenovaná na CEIL).

Dvě třetiny akcií vlastnila tehdy společnost Conitor Terra Ltd z daňového ráje na ostrově Guernsey a zbylé akcie patřily firmě Maranex Finance Ltd z Marshallových ostrovů.

V letech 2010 až 2013 vyplatila Škoda Transportation svým vlastníkům skrytým ve spleti společností v daňových rájích dividendy v celkové výši přes 16 miliard korun.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: