Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Langer už má o vedení vnitra jasno. Ví, ale nepoví

Langer už má o vedení vnitra jasno. Ví, ale nepoví
zdroj: Mediafax

Boj o vnitro zuří tak, jako by snad ani jiné ministerstvo neexistovalo. Síla informací působí jako magnet. Ani ODS ani Věci veřejné se nechtějí v přetahované o tento klíčový resort vzdát. ODS má však podle informací redakce vybraného vhodného kandidáta.

Na úterní tiskové konferenci premiér Petr Nečas uvedl, že chce resort vnitra nejen vymanit z vlivu ABL, ale zcela jej odejmout Věcem veřejným. Ty však na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu sdělily, že na Radku Johnovi ve vedení resortu vnitra trvají.

ODS sice zůstává v pozici, že se vnitro musí ,,odABLizovat" nicméně to apriori neznamená, že by sama strana o resort usilovala. "To se tak nedá chápat. Shodli jsme se, že nechceme, aby poté, co se prokázalo napojení Věcí veřejných na ABL, vedl citlivý resort vnitra člen této strany," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Strana prý zatím ani nemá jména potenciálních kandidátů a nechce předjímat další kroky. Poslanec Jan Vidím se odmítl k čemukoli vyjadřovat s poukazem, že odmítá předbíhat jednání předsedů stran. "Nezlobte se, ale v tuto chvíli odpovídám ne, ne, ne víceméně na vše, co se týká vnitra," hájí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sveřepě stranickou linii Vidím.

My nesmíme ani naznačovat

Skoupý na slovo nebyl však bývalý šéf žádaného resortu Ivan Langer, jenž se minulý týden stal členem odborného týmu, který pro stranu připravuje podklady k bezpečnostním otázkám. "Já osobně bych to nevzal, jsem spokojený tam, kde jsem, opravdu neuvažuji o tom, že bych se na vnitro vrátil. Já poradím, kde můžu, pomůžu, ale do opravdu horkého křesla ministerstva vnitra bych se neposadil," sdělil ParlamentnímListům.cz exministr vnitra Ivan Langer.

Podle něj je resort nyní v rozvalinách a nový ministr musí být plně seznámen s jeho chodem. Jméno vhodného kandidáta Langer zná, ale odmítl redakci sdělit. Na otázku, zda by resort mohl vést současný první náměstek ministra vnitra za ODS Jaroslav Salivar Langer odpověděl po cimrmanovsku: "My nesmíme ani naznačovat."

Celý článek na ParlamentniListy.cz