Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Laterna magika přeje dobrou chuť s novou premiérou

Laterna magika přeje dobrou chuť s novou premiérou
zdroj: tisková zpráva

Dynamická choreografie, soudobá hudba, nápadité kostýmy a scénografie, to vše čeká diváky na Nové scéně Národního divadla v novém projektu Laterny magiky Bon Appétit! Premiéra vznikala ve spolupráci s Baletem ND, můžeme se tedy těšit na skvělé výkony tanečníků obou soborů.

Nečekejte tradiční divadelní tvar. Bon Apétit!, to je kaleidoskop obrazů, nálad, vztahů, situací, chutí a vůní života. Pod novým experimentem Laterny magiky je podepsán choreograf Jan Kodet (např. oblíbené balety Malá mořská víla a Čarodějův učeň) a režijní duo SKUTR, které tvoří vyhledávaná tvůrčí dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Vytvořili již desítky inscenací všech myslitelných žánrů, doma i v zahraničí. Bon Appétit! je však především taneční divadlo!

„Útržky příběhů, vnitřní světy lidí, které jsme minuli na ulici nebo ve snu. Strach, hledání a nalézání. Plynutí času. Radost z dobře udělané palačinky. Pomeranč a jeho tajemství pod kůrou. Odhozený kelímek. Osamělost za stolem. Dotek. Absence dotyku. Francouzština – jazyk kuchařů. Fontána čokolády. Zmražené a rozmražené city uprostřed chladícího boxu na potraviny, nebo spíš na život... To vše v inscenaci tanečníci vyjadřují zejména pohybem, ale občas i slovem a zpěvem. Z mnoha takových střípků si může divák poskládat vlastní příběh a vlastní svět, který vyvoláte anebo zakončíte souslovím Bon Appétit!,“ lákají tvůrci publikum.

Setkáte se tu s podivnými tvory i zamilovanými dvojicemi, s dívkou-origami i nadšenými kuchaři, kteří se s vámi chtějí podělit o recept na pravé francouzské palačinky. Jakou symboliku skrývá šťavnatý pomeranč nebo pravá čokoládová fontána, kterou tanečnice obletují jako motýlci? „Bylo jen logické vyjít z tématu, kterým člověk žije. O jídlo však jde jen v prvním plánu. Téma před námi otevřelo spoustu asociací a dalších cest k tanečním obrazům, které jsou konkrétnější i abstraktnější, dotýkají se mezilidských vztahů, užívání si života, ale i environmentálních problémů,“ říká choreograf Jan Kodet.

Laterna magika – Bon Appétit, foto Serghei Gherciu (1) zdroj: tisková zpráva

Inscenace Bon Appétit! je plná kontrastů. Dotýká se mnoha témat, a tak je její atmosféra proměnlivá jako pouštní bouře. Co scéna, to jiná nálada, překvapivé rekvizity i kostýmy. Světlo chladných zářivek se střídá s teplou září svícnů, téměř industriální scéna (Jakub Kopecký) ožívá vášnivým tancem.

Nad každým obrazem se rozeznívá hudba (Ivan Acher), která je pokaždé jiného charakteru, někdy pouťově veselá, jindy téměř meditativní, anebo dramatická a bojovná. Na scéně nechybí ani živý zpěv, což bývá u tanečního představení obzvlášť velký oříšek. Demisólistka Baletu Kristina Kornová zvládá bravurně sólové taneční party i písňové pasáže, její hlas zní pro alternující tanečnice i ze záznamu.

Jak dopadne souboj jejích ctitelů? Mohou se dva lidé zamilovat díky lásce k vaření? A jak se asi cítí palačinka ležící na pánvi? Přijďte hledat odpovědi přímo v představení Laterny magiky na Nové scéně ND.

Premiéra: 10. a 11. 9. 2020
Reprízy: 22. a 23. 10., 26. a 27. 11. 2020

Zdroje:
Inzerce