Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lékař promluvil o obchodech s pacienty: Výhodné je léčit ty, co přinesou zisk

Lékař promluvil o obchodech s pacienty: Výhodné je léčit ty, co přinesou zisk
Lékařská laboratoř | zdroj: Mediafax

Soukromá zdravotnická zařízení vyvíjejí tlak na to, aby u nich byli ošetřováni zejména pacienti, kteří přinášejí zisk. Cena takového pacienta je mnohonásobně nižší, než náklady spojené s léčbou seniorů. ParlamentnímListům.cz to pod podmínkou anonymity řekl olomoucký kardiochirurg. Řeč byla také o ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Ten prý jen plní zadání vlády, kterou řídí ministr financí.

„Ve zdravotnictví mi vadí to, že soukromá zdravotnická zařízení generují selekční tlak na to, že pacienti, kteří jsou ekonomicky výhodní a kteří jsou ziskoví, jsou přeposíláni do jejich zařízení a ti pacienti, kteří jsou těžce nemocní, tedy ekonomicky nevýhodní, jsou pak posíláni do státní fakultní nemocnice, která na tom logicky prodělává,“ tvrdí srdeční a cévní chirurg, který si nepřál uvést své jméno.

Jak vypadá ekonomicky výhodný a nevýhodný pacient?

Na dotaz redakce, jak vypadá takový ekonomicky výhodný a nevýhodný pacient, lékař uvedl: „Setkali jsme se s tím třeba v oblasti srdeční chirurgie. Jedná se o pacienta, který má například ischemickou chorobu srdeční, je relativně mladý a nemá žádná komplikující onemocnění. U něho lze předpokládat, že pooperační průběh bude bez komplikací a že za týden bude propuštěn domů,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Na druhé straně je tu skupina pacientů, kteří jsou staří, mají třeba nad osmdesát let, mají další přidružené choroby, které se nám po operaci zkomplikují a dlouhodobě třeba pobývají na jednotce intenzivní péče. Může dojít k infekcím u pooperačních ran, zejména u diabetiků, a tím pádem prudce stoupají náklady na takového pacienta, které mohou klidně přesáhnout i milion korun. Kdežto cena pacienta, který je léčen bez komplikací, je dejme tomu 150 tisíc korun. A za pacienty takzvaně dražší dostává nemocnice od pojišťovny stejné peníze,“ vysvětlil lékař.

Zdroje: