Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Lékaři dostávali statisícové odměny za předepisování opiátových náplastí

Lékaři dostávali statisícové odměny za předepisování opiátových náplastí
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Firma Teva Pharmaceuticals dávala některých lékařům až statisícové odměny za to, že jim předepisovali jejich opiátové náplasti. V některých případech se odměny šplhaly až přes 300 tisíc, uvádí iDNES.cz.

Odměny dostalo 45 lékařů, kteří se zúčastnili dvou marketingových studií společnosti Teva Pharmaceuticals. Zapojili se do nich lékaři z onkologií, neurologií či ambulancí pro léčbu bolesti, kteří svým pacientům předepisovali opiové náplasti vyráběné touto firmou.

Podle iDNES.cz takhle firma v letech 2011 až 2014 rozdala "svým" lékařům téměř sedm milionů korun. Lékaři přitom podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) mohou od farmaceutických firem za rok obdržet maximálně 1500 korun.

Právě vyplácení nadstandardně vysokých odměn pro lékaře bylo podle serveru důvodem, proč firmě SÚKL v srpnu uložil pokutu 950 tisíc za porušení zákona o regulaci reklamy.

Teva ani lékaři na odměnách za účast na marketingových akcích údajně nevidí nic špatného, protože jde o práci, kterou musí vykonat navíc. Lékaři se navíc brání, že účasti na studiích nemají vliv na tom, jaké léky pacientům předepisují. 

Zdroje:
Vlastní