Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Letní počasí vystřídá po Velikonocích déšť a ochlazení

Letní počasí vystřídá po Velikonocích déšť a ochlazení
zdroj: tisková zpráva

Teplé a suché letní počasí, kdy teploty šplhají až k pětadvaceti stupňům Celsia, vydrží až do konce velikonočních svátků. Příští týden se ovšem mírně ochladí a objeví se i občasný déšť.

Nadále platí také výstraha českých meteorologů a upozornění na nebezpečí požárů. Zvýšené riziko představuje sucho. Duben je totiž zatím výrazně teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný.

V sobotu odpoledne ještě v Česku šplhají teploty k pětadvaceti stupňům, v ohrožení jsou na řadě míst i historické teplotní rekordy. Například v pražském Klementinu bylo ve 13 hodin 24 stupňů, rekord z roku 1968 je 28,5 stupně.

Také v neděli bude ještě teplo. Zatímco v noci se ochladí na deset až šest stupňů, denní maxima se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni. Obloha bude polojasná, přeháňky se objeví jen ojediněle. Na východě a severovýchodě se ovšem kvečeru zatáhne a začne pršet. Srážky v přeháňkách či bouřkách budou místy i vydatné.

V pondělí už teploty spadnou na patnáct až devatenáct stupňů, v úterý bude ještě podstatně chladněji. Na většině území se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť. Podobné počasí pak vydrží i ve zbytku pracovního týdne.