Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Lídři se neshodli na obsazení vrcholných unijních funkcí

Lídři se neshodli na obsazení vrcholných unijních funkcí
Jean-Claude Juncker a Donald Tusk na summitu | zdroj: Profimedia

Lídrům států a vlád se v noci ze čtvrtka na pátek nepodařilo dohodnout nové obsazení klíčových funkcí v evropských institucích.

Dle šéfa vrcholných schůzek Donalda Tuska nebyla většina na jednání Evropské rady pro žádného kandidáta. Lídři se neshodli ani na podpoře Manfreda Webera, kterého jako svého vedoucího kandidáta prosazuje vítězná Evropská lidová strana (EPP) jako šéfa Evropské komise.

Členové socialistické frakce a nové liberální frakce Obnova Evropy ve čtvrtek Weberovi řekli, že jej nepodpoří. Webera jednoznačně odmítá i francouzský prezident Emmanuel Macron, který však oznámil, že nemá problém s tím, aby některou vrcholnou funkci obsadil Němec.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která Webera podporuje, oznámila, že si nepřeje s europarlamentem krizi, neuvedla však, zda bude Webera podporovat i nadále. 

Trvání lidovců na Weberovi je jedna z věcí, kterou bude dle Tuska třeba v příštích dnech řešit. Ve snaze najít vhodné lidi do klíčových unijních funkcí bude do příštího summitu vést konzultace - i s Evropským parlamentem.

Vedle toho, kdo bude nástupcem Jeana Claudea Junckera, lídři jednají i o obsazení pozice předsedy europarlamentu, předsedy Evropské rady po Tuskovi, funkcí v čele unijní diplomacie i pozici šéfa Evropské banky. 

Prezidenti a premiéři se k jednání o tomto tématu vrátí na mimořádném summitu 30. června. Ustavující schůze europarlamentu bude již 2. července.

 

 

Zdroje: